Vakcinētajiem nav steidzamas nepieciešamības pēc trešās devas, paziņo ECDC (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JOSE LUIS GONZALEZ

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) paziņojis, ka cilvēkiem ar pabeigtu vakcinācijas kursu pašlaik nav steidzamas nepieciešamības pēc papildus devas, taču to var piedāvāt cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūnsistēmu. Lielbritānijā šādi cilvēki jau sākuši saņemt trešo vakcīnas devu.

"Ņemot vērā pašlaik pieejamos datus, nav steidzamas vajadzības injicēt vakcīnu papildu devas pilnībā vakcinētiem sabiedrības pārstāvjiem kopumā," norādīja ECDC.

Taču ECDC paziņojumā teikts, ka ir atšķirība "starp balstvakcinācijas devām cilvēkiem, kuriem bijusi adekvāta reakcija uz pamatvakcināciju un papildu devām tiem, kuriem ir novājināta imūnsistēma un kuriem reakcija nav bijusi adekvāta".

Cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūnsistēmu papildu devu piedāvāšanu "vajadzētu apsvērt jau tagad", uzsvēra ECDC.

"Visas vakcīnas, kuras ir apstiprinātas Eiropas Savienībā/Eiropas Ekonomikas zonā, sniedz augstu aizsardzību pret ar Covid-19 saistītu hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi, tomēr katrs trešais pieaugušais vecumā no 18 gadiem pašlaik nav pilnībā vakcinēts," piebilsts ECDC paziņojumā.

Pašlaik lietošanai Eiropas Savienībā un arī Latvijā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" ražotās.

Latvijas Imunizācijas valsts padome šonedēļ ieteica papildu jeb balstvakcinācijas devu pret Covid-19 potēt pacientiem ar ļoti novājinātu veselību, proti, personām, kas pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem. Imunizācijas valsts padome arī secinājusi, ka plašas sabiedrības vakcinācija ar papildu devu šobrīd vēl nav zinātniski pamatota.

Savukārt Lietuvā Covid-19 vakcīnas papildu devu plānots piedāvāt visai sabiedrībai, sākot no vecāka gadagājuma cilvēkiem un prioritārajām iedzīvotāju grupām, trešdien paziņoja veselības ministra vietniece Živile Simonaitīte.

Tikmēr Izraēlā jau tagad visi iedzīvotāji no 12 gadu vecuma var saņemt Covid-19 vakcīnas papildu devu.

ASV visi pieaugušie iedzīvotāji no 20.septembra varēs sākt saņemt "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna" vakcīnu trešo devu, paziņojis prezidents Džo Baidens.

Lielbritānijā Covid-19 vakcīnas papildu devu varēs saņemt cilvēki ar īpaši novājinātu imūnsistēmu, trešdien paziņoja veselības ministrs Sadžids Džavids.

Viņš sacīja, ka trešā deva tiks piedāvāta tiem, "kuri var būt saņēmuši mazāk aizsardzības pret vīrusu no divām vakcīnas devām". Starp šiem cilvēkiem ir tie, kas slimo ar leikēmiju, ir inficēti ar HIV vai kuriem pārstādīti orgāni.

Lielbritānijas Vakcinācijas un imunizācijas komiteja ieteikusi trešajai devai izmantot ribonukleīnskābes ziņneša tehnoloģijā balstītās vakcīnas, kuru ražotāji ir "Pfizer"/"BioNTech" un "Moderna". Apvienotajā Karalistē plaši tiek lietota "AstraZeneca" vakcīna, kurā izmantota vīrusa vektora tehnoloģija.

Džavids piebilda, ka Lielbritānijas valdība turpina lemt par plāniem piedāvāt Covid-19 vakcīnas papildu devu arī visiem iedzīvotājiem, vispirms - riska grupām.

Lielbritānijā pret Covid-19 ir pilnībā vakcinēti vairāk nekā 75% iedzīvotāju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu