Vēsturiskā misijā uz Marsa iegūts ideālais iežu paraugs (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēc neveiksmīga pirmā mēģinājuma iegūt Marsa iežu paraugu, NASA pašgājējam “Perseverance” beidzot izdevies veiksmīgi izurbt ideālo iežu paraugu. Tas zinātniekiem ir pamatīgi plats solis tuvāk nākotnes mērķim, iegūtos paraugus nogādāt atpakaļ uz Zemes, kur tajos varētu meklēt senas dzīvības pazīmes.

Savu pēdējo urbšanas mēģinājumu zonde veica 1. septembrī pēc tam, kad NASA komanda nolūkoja pamatīgu akmeni, kas labi derētu paraugu iegūšanai. Akmens atrodas uz kores, no kuras paveras skats uz Džezero krāteri.

Tieši tāda veida akmeni zinātnieku komanda arī cerēja atrast. Pirmie mēģinājumi iegūt no tā paraugus norisinājās pirms vairākām nedēļām, tomēr beidzās ar vilšanos, jo paraugi izrādījās pārāk irdeni un ar robota roku nebija satverami. Tomēr jaunajos attēlos redzams, ka šoreiz viss ir izdevies kā pienākas.

Foto: AFP / Scanpix

“Tur var redzēt skaistu akmens kodolu,” izdevumam “New York Times” komentēja zinātnieks Kenets A. Fārlijs.

Zīmuļa resnuma akmens paraugu zonde glabās visu misijas laiku, līdz pēc kādiem desmit gadiem pienāks diena, kad paraugs līdz ar citiem iegūtajiem paraugiem tiks nogādāts atpakaļ uz Zemes. Šis atgriešanās ceļojums, visticamāk, nenotiks ātrāk par 2030. gadiem. Līdz tam pašgājējs turpinās aktīvi pētīt Sarkanās planētas virsmu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu