Covid-19 Gruzijā: apturēts sabiedriskais transports, mācības attālināti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA

Gruzijā strauji izplatoties jaunajam koronavīrusam, apturēta sabiedriskā transporta kustība pilsētās un mācību gads sāksies attālināti, vēsta "EurasiaNet".

Slēgtas ne tikai skolas, bet arī bērnudārzi. Sabiedriskais transports Gruzijā koronavīrusa epidēmijas dēļ darbu pārtrauc jau ceturto reizi.

Gruzijā mācības attālināti notiek jau kopš 2020.gada pavasara, liekot bažīties par ilgtermiņa iespaidu uz bērnu izglītību un sociālo attīstību. Pagaidām noteikts, ka mācības attālināti turpināsies vismaz līdz 4.oktobrim, taču šis termiņš nepieciešamības gadījumā varētu tikt pagarināts.

Nekursējoši mikroautobusi Tbilisi. 1.septembris, 2021
Nekursējoši mikroautobusi Tbilisi. 1.septembris, 2021 Foto: ZURAB KURTSIKIDZE / EPA

No oktobra plānots mācības klātienē atsākt tikai tajos reģionos, kur pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars ir zemāks par 4%, paziņojis izglītības ministrs Miheils Čhenkeli. Vidējais rādītājs pēdējo divu nedēļu laikā ir gandrīz 10%.

"Kā zināms, 90% no visiem Gruzijā konstatētajiem gadījumiem ir delta paveids. Diemžēl šis paveids īpaši skar bērnus un jaunus cilvēkus," sacīja Čhenkeli. "Bērnu veselība ir mūsu galvenā prioritāte."

Lai arī skolas ir slēgtas un pilsētās nekursē sabiedriskais transports, citas sabiedriskās vietas (piemēram, restorāni un sporta zāles) ir atvērtas apmeklētājiem, kuri var uzrādīt apliecinājumu par vakcināciju vai negatīvu Covid-19 testu. Valstī tiek ielaisti tūristi.

"Vajadzētu būt tā, ka skolas pēdējās tiek aizvērtas un pirmās tiek atvērtas," uzsvēra UNICEF Gruzijas nodaļas pārstāvis Gasans Halils. "Kāpēc skolas ir aizvērtas, bet pārējie sektori ir atvērti? Vai esam padomājuši par tūkstošiem bērnu, kam nav pieejams internets?"

UNICEF lēš, ka vismaz 50 000 bērnu Gruzijā zaudēja iespēju iegūt izglītību, kad skolas pārgāja uz mācībām attālināti. Tas galvenokārt saistīts ar ierobežotu interneta pieejamību kalnu reģionos, nespēju iegādāties datoru un skolotāju pieredzes trūkumu.

Saskaņā ar svētdien publicētajiem datiem, diennakts laikā Gruzijā konstatēti 2210 jauni inficēšanās gadījumi, kā arī 74 nāves gadījumi.

Kopš pandēmijas sākuma Gruzijā, kur dzīvo ap 3,7 miljoniem iedzīvotāju, reģistrēti vairāk nekā 564 000 inficēšanās gadījumu. Miruši vairāk nekā 7500 cilvēku, vēsta RFE/RL.

Gruzijā patlaban vīruss izplatās straujāk nekā citur pasaulē. Taču redzamas pazīmes, ka slimības vilnis pamazām sāk noplakt. 17.augustā tika reģistrēts rekordliels jauno gadījumu skaits - 6208. Todien kopumā tika veikti 47 872 testi. Savukārt 1.septembrī, kad tika veikti 56 162 testi, pozitīvo gadījumu bija mazāk - 3886.

Gruzijā pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 izgājuši apmēram 15% iedzīvotāju. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu