Marijai Koļesņikovai piespriež 11 gadu cietumsodu (33)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Minskas tiesa pirmdien Baltkrievijas opozicionārei Marijai Koļesņikovai piesprieda 11 gadu cietumsodu, vēsta izdevums “Zerkalo”.

Kopā ar Koļesņikovu tika tiesāts arī opozicionārs Maksims Znaks - viņam tiesa piesprieda desmit gadus ilgu cietumsodu.

Baltkrievijas prokuratūra Koļesņikovai un Znakam iepriekš pieprasīja 12 gadu ilgu cietumsodu.

Koļesņikova un Znaks bija opozīcijas dibinātās Koordinācijas padomes sastāvā.

Tiesa Koļesņikovu un Zaku tiesāja par sazvērestību ar mērķi nelegāli sagrābt varu, aicinājumiem uz darbībām, kas vērstas uz kaitējuma nodarīšanu nacionālajai drošībai un par ekstrēmistu organizācijas dibināšanu un vadīšanu.

Viņi abi izvirzītās apsūdzības iepriekš nodēvēja par absurdām.

Tiesas sēde bija slēgta.

Krievijas mediju izplatītā video no tiesas zāles Koļesņikova redzama saslēgta rokudzelžos, taču smaidīja un parādīja ar rokām sirds simbolu.

"Dārgie skatītāji, mēs priecājamies jūs redzēt," pirms sprieduma nolasīšanas pavēstīja Koļesņikovai līdzās stāvošais Znaks.

Opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kura uzturas Lietuvā, viņus abus pēc sprieduma pasludināšanas nodēvēja par varoņiem.

"Režīms vēlas, lai mēs viņus redzētu sagrautus un nogurušus. Taču skatieties: viņi smaida un dejo," tviterī raksta Tihanovska.

Spriedumu nosodījusi Vācija, to nodēvējot par nepamatotu.

Koļesņikova un Znaks tika aizturēti pagājušā gada septembrī un kopš tā laika atradās izolatorā.

Koļesņikova pēc 2020.gada prezidenta vēlēšanām iesaistījās opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomē, kas vēlas panākt miermīlīgu varas maiņu Baltkrievijā.

Koļesņikova strādāja pie Baltkrievijas opozīcijas politiķa Viktora Babariko, kurš plānoja kandidēt 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās, bet pirms tam tika aizturēts.

Koļesņikova pēc tam piesaistīja starptautisku uzmanību, uzņemoties opozīcijas līderes lomu līdzās Svetlanai Tihanovskai un Veronikai Cepkalo.

Par vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Tihanovsku.

Pēc vēlēšanām Koļesņikova pievienojās masu protestiem.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu