2001.gada 11.septembra terorakti ASV bija pamatīgs šoks. Attēli ar lidmašīnu ietriekšanos Pasaules tirdzniecības centra torņos un šiem teroraktiem sekojošie jaunie drošības pasākumi jau ilgu laiku ir jaunās realitātes sastāvdaļa. Tomēr ir arī tādi, kas uzskata, ka 11.septembra terorakti neiezīmēja jaunu, būtisku pavērsiena punktu ASV un pasaules vēsturē.

2001.gada 11.septembra notikumi skaidri apliecina, ka terorisms vairāk ir nevis postījumu, bet gan psiholoģiskā efekta jautājums.

Terorisms ir kā teātris. ASV ir spēcīga armija, tāpēc amerikāņi bieži vien uzskata, ka radīt satricinājumu un iedvest bailes var ar apjomīgu triecienu. Savukārt teroristi šo pašu efektu panāk vairāk ar dramatisko efektu un mazāk ar uzbrukumos nogalināto cilvēku skaitu vai nodarīto postījumu apmēru. Ar indi arī iespējams nogalināt daudz cilvēku, tomēr sprādzieni izskatās daudz iespaidīgāk. Visā pasaulē neskaitāmas reizes atkārtotie kadri, kuros redzams kā sagrūst Dvīņu torņi, bija Osamas bin Ladena galvenais panākums.

Terorismu arī var salīdzināt ar austrumu cīņu džiu-džitsu, kurā vājākais pretinieks cenšas pavērst stiprākā pretinieka spēku pret viņu pašu.

11.septembra teroraktos tika nogalināti vairāki tūkstoši amerikāņu, tomēr “nebeidzamajā” karā pret terorismu, kas tiem sekoja, dzīvību zaudēja daudzreiz vairāk cilvēku.

“Al Qaeda” radītais posts nobāl salīdzinājumā ar postu, ko Amerika nodarīja pati sev.

Saskaņā ar aplēsēm, karos, ko ASV sāka pēc 11.septembra uzbrukumiem, dzīvību zaudēja gandrīz 15 000 ASV militārā personāla pārstāvji un algotņi. Tikmēr šo karu ekonomiskās izmaksas pārsniedza sešus triljonus dolāru.

Pieskaitot šiem skaitļiem bojāgājušos civiliedzīvotājus un radītos bēgļus, izmaksas kļūst vēl dramatiskākas.

Neskatoties uz šīm izmaksām, var apgalvot, ka ASV karš pret terorismu ir sasniedzis savu mērķi, jo ASV teritorijā vairs nav īstenoti terorakti, kas mēroga ziņā līdzinātos 11.septembra uzbrukumiem. Bin Ladens un vairāki viņa augsta ranga līdzgaitnieki tika nogalināti, bet Sadams Huseins tika gāzts (viņa saistība ar 11.septembra uzbrukumiem gan no paša sākuma bija visai apšaubāma).

Tajā pašā laikā iespējams apgalvot, ka savu mērķi sasniedza arī bin Ladens, ņemot vērā apstākli, ka viņš ticēja reliģiskā mocekļa statusa vērtībai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X