Atsācies tiesas process pret 2001.gada 11.septembra terora uzbrukumu plānotāju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Gvantanamo karabāzē Kubā otrdien pēc 18 mēnešu pārtraukuma atsācies tiesas process pret 2001.gada 11.septembra terora uzbrukumu plānotāju Halidu Šeihu Mohammedu un vēl četriem uzbrukumu līdzdalībniekiem.

53 gadus veco Muhamedu ASV Centrālā Izlūkošanas pārvalde (CIP) un Pakistānas Starpdienestu izlūkdienests (ISI) notvēra 2003.gadā Pakistānā. 2006.gada decembrī viņš tika pārvests uz Gvantanamo cietumu Kubā, kur drīz atzinās, ka ir 11.septembra teroraktu plānotājs.

ASV militārā komisija 2008.gada februārī viņam izvirzīja apsūdzības kara noziegumos un slepkavībā, par ko viņam draud nāvessods. Tiesas process pret Mohammedu un vēl četriem uzbrukumu līdzdalībniekiem ilgst jau deviņus gadus, bet joprojām atrodas pirmstiesas fāzē. Koronavīrusa pandēmijas dēļ tiesas procesā tika paņemts ilgāks pārtraukums.

Prāvai atsākoties, tiesas zāli otrdien piepildīja prokurori, tulki un piecas aizstāvības komandas, kas pārstāv Mohammedu, Ramzi Binalšibu, Ammaru al Baluči, Validu bin Atašu un Mustafu al Havsavi. Visiem apsūdzētajiem draud nāvessods, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem.

Tiesas zālē klāt bija arī pirms 20 gadiem teroraktos bojāgājušo cilvēku tuvinieki.

Bez politiskas iejaukšanās vēl var paiet vairāk nekā gads, pirms tiesas prāva vispār sāksies, par sprieduma nolasīšanu nemaz nerunājot.

Process ir ievilcies deviņu gadu garumā un to kavē apsūdzības, ka aizdomās turamie pēc aizturēšanas tikuši spīdzināti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu