Automobiļa īpašnieks nevar iziet tehnisko apskati vienas LED spuldzītes dēļ (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Kādam Volkswagen busiņa saimniekam Jānim raizes sagādājusi kārtējā ikgadējā auto tehniskā apskate, kurā viņam aizrādīts par atpakaļgaitas lukturos uzstādītajām LED lampiņām. Tehniskās apskates meistars norādījis uz neatbilstību un Jānim nācies vien skrūvēt nost lukturus un LED spuldzes nomainīt pret kvēldiega spuldzēm, kas nereti tiek uzskatītas par novecojušu tenoloģiju. 

Kā vēsta TV3 raidījums Bez Tabu, autovadītājs tehniskajā apskatē saņēmis aizrādījumu, ka spuldzes ir neatbilstošas. Viņam dotas 30 minūtes, lai tās nomainītu, pretējā gadījumā netiktu piešķirta atļauja piedalīties ceļu satiksmē. Jānis to arī izdarījis, taču, uzreiz pēc apskates, ieskrūvējis atpakaļ LED lampiņas, pret kurām gadu iepriekš nekādu aizrādījumu nav bijis.

Jānim nav skaidrs, kāpēc tehniskās apskates meistaram LED lampiņas nav "patikušas", lai gan tās ne tikai izstaro gaismu, bet arī rada skaņas signālu, tā brīdinot tuvumā esošos cilvēkus par auto kustību atpakaļgaitā. Pēc Volkswagen automobiļa īpašnieka teiktā spilgtums abu tipu lampiņām ir pilnīgi identisks, taču LED spuldzes ir ekonomiskākas. Par to liecina arī šīs tehnoloģijas plašais lietojums ielu apgaismojumā. "Tad sanāk, ka arī uz šosejas ir jāmaina atpakaļ," spriež Jānis. 

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD) tikmēr "Bez Tabu" saņēmuši norādi, ka tehniskās apskates inspektors rīkojies atbilstoši, jo konkrētajam auto ražotājs ir paredzējis uzstādīt tikai pārbaudītas kvēlspuldzes.

Mārtiņš Mālmeisters, CSDD pārstāvis: "Ja lukturim ir paredzēta kvēlspuldze, tad nepieciešama tikai un vienīgi kvēlspuldze. Protams, LED tehnoloģijas ir labas tehnoloģijas, taču to nedrīkst likt kvēlspuldzes vietā, tas neatbilst normatīvajiem aktiem. Auto ražotājs ir noteicis standartu, kas nepieciešams attiecīgajā lukturī, šis standarts ir sertificēts. Vadoties pēc normatīvajiem aktiem, pieņemam lēmumu, ka attiecīgā lampiņa neder attiecīgajā lukturī."

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis norāda, ka arī vecākas paaudzes lukturus ir iespējams aprīkot ar LED spuldzītēm, taču tur īpaša uzmanība jāpievērš ražotāju norādījumiem.

Oskars Irbītis piebilst, ka ķīniešu gaismas diožu spuldzītes bieži vien nav pārbaudītas un sertificētas. Viņš atgādina, ka auto konstrukcijā viss ir rūpīgi aprēķināts, pat kvēldiega atrašanās pozīcija pret reflektoru, lai, piemēram, atstarotais bremžu lukturu gaismas stars būtu pavērsts tieši pret aizmugurē braucošo. "Ja izmanto netestētas spuldzītes, veidojas nepareizi staru kūļi. Gaisma var neatstaroties uz aizmugurē esošo automašīnu, bet var novirzīties, piemēram, sānis," - tā Irbītis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu