Vismaz deviņi no 260 “Mucenieku” iemītniekiem ir Covid-19 pozitīvi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Lai gan patvērumu meklētāju centrā “Mucenieki” šodien situācija ir mierīga un tajā dzīvojošie kurdi, kā arī citu tautību iemītnieki ir nodevuši testus, to rezultāti nemaz nav tik nevainojami, kā paši iemītnieki apgalvo.

LTV “Panorāma” ziņo, ka līdzīgi kā vakar arī šodien liela daļa centra iemītnieku bija sapulcējušies iestādes pagalmā. Atmosfēra gan vairs nav tik saspīlēta kā vakar, turklāt bēgļi ir samierinājušies ar administrācijas prasību un bez īpašiem iebildumiem nodevuši Covid-19 testus, cerībā, ka negatīvs rezultāts ļaus atcelt karantīnu un līdzīgi kā iepriekš dienas laikā doties ārpus iestādes teritorijas.

“Mums šeit iekšā viss ir labi un kārtībā. Mums šeit nav nekādu problēmu”, tā situāciju raksturo viens no “Mucenieku” patvēruma meklēšanas centra iemītniekiem. Pēc viņa teiktā, visi cilvēki ir nodevuši testus un ir negatīvi.

Tomēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šo optimistisko vēsti neapstiprina. Iestādes vadītāja Maira Roze informēja, ka testus patiešām nodevuši visi “Mucenieku” iemītnieki, bet rezultāti vēl tiek apkopoti. Taču jau šovakar kļuvis zināms, ka vismaz deviņi no 260 “Mucenieku” iemītniekiem ir Covid-19 pozitīvi. Viņi jau ir izolēti no pārējiem un PMLP pašlaik konsultējas ar epidemiologiem, kā rīkoties tālāk. Līdz tam laikam iemītniekiem tomēr būs liegts atstāt teritoriju.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) vadītāja Maira Roze norāda, ka šie cilvēki jau pirms ierašanās Latvijā bija atradušies karantīnā un gaidīja to brīdi, kad viņiem vairs nebūs jāsēž istabā. Tagad par to, kuri “Mucinieku” iemītnieki būs spiesti arī turpmāk atrasties karantīnā, un kuri drīkstēs dzīvot brīvākā režīmā, spriedīs imigrācijas speciālistu un epidemiologu darba grupa.

Papildu neapmierinātību, pēc neoficiālas informācijas, “Muceniekos” izmitināto Irākas kurdu vidū radot apstāklis, ka vairāki viņu tautieši pēc intervijas ar drošības dienestu pārstāvjiem pārvietoti uz aizturēšanas centru un viņiem, visticamāk, būs liegts saņemt patvērumu Latvijā. Situāciju “Muceniekos” joprojām uzrauga vairākas Valsts policijas ekipāžas.

Jau ziņots, ka Covid-19 situācijas kontrolēšanai centrā no otrdienas izsludināts karantīnas režīms. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka

tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laicīgi izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma.

Karantīnas režīms izraisīja centra iemītnieku protestu.

PMLP norādījusi, ka sarunu ceļā ar centra iemītniekiem atgādināts par nepieciešamību veikt Covid-19 testu. Pirms tam centra iemītnieki bija informēti par testēšanas faktu un jau otrdien sākta testēšana. Centra iemītniekiem izskaidrots, ka pēc testu rezultātu saņemšanas būs zināms, kuriem patvēruma meklētājiem jāatrodas pašizolācijā un kuri atbilstoši noteikumiem varēs atstāt centra teritoriju.

Patlaban centrā uzturas 260 cilvēki, tostarp, bērni.

Tāpat ziņots, ka augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu