Afganistānas vēstniecības talibu režīmu neatzīst (1)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Afganistānas vēstnieks Tadžikistānā Mohammads Zahirs Akbars
Afganistānas vēstnieks Tadžikistānā Mohammads Zahirs Akbars Foto: Reuters/ScanPix

Visas 67 Afganistānas vēstniecības, kas tai ir pasaules valstīs, radikālo islāmistu kustības "Taliban" režīmu neatzīst, trešdien preses konferencē Dušanbē pavēstīja Afganistānas vēstnieks Tadžikistānā Mohammads Zahirs Akbars.

Diplomāts norādīja, ka pārstāv Tadžikistānā Afganistānas viceprezidentu Amrullu Salehu. Pēc līdzšinējā Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani bēgšanas no valsts Salehs paziņoja, ka atbilstoši konstitūcijai viņš kļuvis par pagaidu prezidentu.

Kā sacīja Akbars, Salehs atrodas Afganistānas Pandžšīras provincē, kas kā pēdējā nonāca talibu kontrolē, kaut arī ne pilnībā.

"Taliban" varēja ieņemt reģionu, nosūtot turp kaujiniekus no citām provincēm un ar Pakistānas atbalstu, skaidroja vēstnieks.

Nedz Nacionālās pretošanās frontes līderis Ahmads Masuds, nedz Salehs Afganistānu nav pametuši un nodarbojas Pandžšīrā ar Afganistānas Islāma Republikas jaunās valdības veidošanu, sacīja Akbars.

Savukārt Afganistānas pastāvīgais pārstāvis ANO Gulams Isakzai organizācijas Ģenerālās asamblejas sēdē mudināja noraidīt "represīvo talibu režīmu", trešdien vēsta ziņu aģentūra "Fergana".

"Kustība "Taliban" gāzusi likumīgi ievēlēto Afganistānas valdību, nākusi pie varas vardarbīgā ceļā un mēģina atjaunot tā dēvēto islāma emirātu," sacīja diplomāts.

"Afgāņu tauta, it īpaši jaunatne, jau ir iepazinusi brīvu un demokrātisku Afganistānu un nepieņems pārvaldes struktūru, no kuras izslēgtas sievietes un minoritātes, visu konstitucionālās tiesības un kas neaizstāv pagātnes iekarojumus," uzsvēra Isakzai.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Pēc varas sagrābšanas talibi solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču, pēc visa spriežot, no šī solījuma atkāpušies. Visi otrdien izziņotās pagaidu valdības ministri ir "Taliban" locekļi un lielākā daļa ir puštunu tautības.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, tomēr arī tas nav noticis.

Eiropas Savienība (ES) jau norādījusi, ka jaunā pagaidu valdība nav uzskatāma par ietverošu un pārstāvniecisku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu