Marokas vēlēšanās liberālās partijas apsteidz islāmistus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Marokā ilgi valdījušie islāmisti cietuši smagu sakāvi parlamenta vēlēšanās, panākumus gūstot liberālajām partijām, liecina iekšlietu ministra ceturtdien izziņotie provizoriskie rezultāti.

Taisnīguma un attīstības partija (PJD) no līdzšinējām 125 vietām trešdienas vēlēšanās izcīnījusi tikai 12, krietni atpaliekot no galvenajiem liberālajiem sāncenšiem - Neatkarīgo nacionālās apvienības (RNI), Autentiskuma un mūsdienīguma partijas (PAM), kā arī centriski labējās partijas "Istiqlal" (Neatkarība").

No parlamenta 395 vietām RNI izcīnījusi 97 vietas, PAM 82, bet "Istiqlal" 78 vietas.

RNI, kas ir viens no PJD partneriem valdošajā koalīcijā, vada uzņēmējs un miljardieris Azizs Ahannušs, kas tiek uzskatīts pa pilij tuvu cilvēku.

Lielāko opozīcijas partiju PAM 2008.gadā izveidoja patlabanējais karaliskais padomnieks Fuads Ali el Himma.

"Istiqlal" ir vecākā partija Marokā.

Atbilstoši Iekšlietu ministrijas aplēsēm, vēlēšanās piedalījušies 50,18% balsstiesīgo pilsoņu.

Karalis Mohammeds VI izraudzīsies premjerministru no partijas, kas būs saņēmusi visvairāk balsu, lai vadītu valsti nākamos piecus gadus, stājoties patlabanējā premjerministra Saadedina Otmani vietā.

PJD, kas pie varas nonāca pēc 2011.gada Arābu pavasara kustībām Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, bija cerējusi, ka nodrošinās trešo pilnvaru termiņu, vadot koalīcijas valdību.

Trešdienas vakarā PJD apgalvoja, ka notikuši "nopietni pārkāpumi" - pie vēlēšanu iecirkņiem dalīta nauda, bijis sajukums ar vēlētāju sarakstiem, bet daži vēlētāji sarakstos nav iekļauti.

Tomēr iekšlietu ministrs skaidroja, ka, atskaitot dažus izolētus incidentus, vēlēšanas noritējušas "normālos apstākļos".

2011.gadā Maroka pieņēma jaunu konstitūciju, daudzas monarha pilnvaras deleģējot parlamentam un valdībai. Tiesa gan, lēmumi svarīgākajās jomās joprojām tiek pieņemti pēc karaļa iniciatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu