Irklis: Valstī jāstrādā pie lielākas pārvaldības centralizācijas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rolands Irklis.
Rolands Irklis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Patlaban Latvijā labas korporatīvās pārvaldības ieviešanā valsts uzņēmumi ir pusceļā, piektdien forumā "Laba pārvaldība - ceļš uz sabiedrības labklājību un Latvijas ekonomikas konkurētspēju" sacīja valsts kontrolieris Rolands Irklis.

"Ir izpildīts minimums, lai Latvija varētu iestāties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), taču vēl ir iespējami uzlabojumi un pie tiem ir jāstrādā," sacīja Irklis.

Viņš atzina, ka ar labu korporatīvo pārvaldību valsts kapitālsabiedrībās ir "citur labāk, citur sliktāk", kā piemēru minot Baltijas valstu revīzijas iestāžu kopējā revīzijā konstatētās nepilnības un ne pārāk labo pārvaldību uzņēmumā "Eiropas dzelzceļa līnijas", kas atsaucās uz visu "Rail Baltica" projekta ieviešanu.

"Esam uz pareizā ceļa, bet jāstrādā pie lielākas pārvaldības centralizācijas, kas varētu dot lielāku ieguldījumu valsts kapitālsabiedrību akcionāriem, kas ir visi valsts iedzīvotāji," teica Irklis.

Valsts kontrolieris atzina, ka pārvaldības problēmas nereti sākas ar kapitālsabiedrību iekšējās kultūras un atbildības jautājumiem. "Labas korporatīvās pārvaldības principiem jābūt klātesošiem jebkurā organizācijas darbības posmā - sākot no akcionāru sapulces, padomes līdz valdei, kura tos novada līdz katram darbiniekam," sacīja Irklis.

Tāpat valsts kontrolieris piebilda, ka valsts kapitālsabiedrībās nereti vērojama situācija, ka "visi papīri ir kārtībā", organizācijas aizraujas ar "papīru kārtošanu", taču pazūd orientācija uz rezultāta sasniegšanu.

Jau vēstīts, ka piektdien notiek forums "Laba pārvaldība - ceļš uz sabiedrības labklājību un Latvijas ekonomikas konkurētspēju", kā arī paredzēta Latvijas Korporatīvās pārvaldības balvas pasniegšana. Šogad Latvijas Korporatīvās pārvaldības balva tiks pasniegta trijās nominācijās: Sekmīgākā pieredze korporatīvās kultūras veidošanā, Sekmīgākā padomes atlase un Sekmīgākā akcionāru iesaiste digitālajā formātā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu