Filipīnām un Taivānai tuvojas supertaifūns "Chanthu"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Supertaifūns "Chanthu", kas strauji izveidojies vien 48 stundu laikā, tuvojas Filipīnām un Taivānai, kur nākamo dienu laikā iespējami postoši vēji un spēcīgas lietavas.

"Chanthu" piektdienas rītā atradās 580 kilometru attālumā no Taivānas dienvidiem, vēja ātrumam brāzmās sasniedzot 234 kilometrus stundā (65 metrus sekundē), pavēstīja Taivānas meteodienests

Filipīnu sinoptiķi prognozē, ka taifūns valsts ziemeļaustrumu galu skars piektdien.

Postoši vēji gaidāmi Santaanā, kur dzīvo 35 000 cilvēku, un Babujanu salu austrumu daļā.

Viļņu augstums sasniegs divarpus līdz desmit metrus.

Kagajanas gubernators licis palikt mājās un nostiprināt savus namus visiem privātā un valsts sektora darbiniekiem, atskaitot ārkārtējo situāciju dienestos strādājošos.

Atbilstoši vairumam prognožu taifūns virzīsies uz ziemeļaustrumiem un nedēļas nogalē sasniegs Taivānu.

"Taivānai tas vistuvāk būs sestdien un svētdien. Sabiedrībai vajadzētu īstenot piesardzības pasākumus, gatavojoties stipram vējam un lietusgāzēm," norādīja Taivānas meteodienests.

Meteorologi ir pārsteigti par to, cik ātri "Chanthu" izveidojies par spēcīgu vētru, kopš tā pirmdien parādījās starp Guamu un Filipīnām.

""Chanthu" 48 stundu laikā no depresijas pārtapa piektajai kategorijai atbilstošā taifūnā," tviterī norādīja ASV Nacionālās Okeānu un atmosfēras administrācijas pētnieks Sems Lillo.

Līdz šim kaut kas tāds konstatēts piecu vētru gaitā, un tās visas bijušas šajā gadsimtā, viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu