Vācijas priekšvēlēšanu debates - spraiga cīņa starp Merkeles iespējamajiem pēctečiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Sociāldemokrāts (SPD) Olafs Šolcs, konservatīvā bloka (CDU/CSU) pretendents Armīns Lašets
Sociāldemokrāts (SPD) Olafs Šolcs, konservatīvā bloka (CDU/CSU) pretendents Armīns Lašets Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Vācijas kanclera amata kandidātu debatēs svētdien Angelas Merkeles konservatīvā bloka (CDU/CSU) pretendents Armīns Lašets izvērsa asus uzbrukumus sociāldemokrātam (SPD) Olafam Šolcam, tomēr nokautēt sāncensi neizdevās.

Tikai divas nedēļas pirms vēlēšanām Lašets debatēs ignorēja "zaļo" līderi Annalēnu Bērboku un savus triecienus vērsta pret finanšu ministru Šolcu.

Lašeta pārmetumus, ka Šolcs neseno finanšu skandālu gaitā nav pietiekami veicis pārraudzības pienākumus, SPD kandidāts īsi pārtrauca, apgalvojot, ka Lašets "sagroza faktus".

Aptaujā pēc 90 minūtes ilgušajām debatēm skatītāji par uzvarētāju atzina Šolcu, savukārt Bērboka saņēma augstāko novērtējumu kā patīkamākā kandidāte.

Kopumā pirms šomēnes gaidāmajām parlamenta vēlēšanām paredzētas trīs vadošo kandidātu televīzijas debates, un svētdien notikušās bija otrās.

Laikraksts "Bild" skaidro, ka Lašatam, lai saglabātu cerības uz Merkeles amata mantošanu, bija debatēs jāgūst skaidra uzvara.

"Bija kaismīga apmainīšanās ar sitieniem, bet neviens nenogāzās," norāda laikraksts.

Šis verdikts, domājams, radīs vēl lielāku nervozitāti CDU/CSU aliansē, kuras popularitāte pēdējā laikā pamatīgi kritusies.

Aptaujās atbalsts CDU/CSU nokrities līdz 20%, kas ir rekordzems līmenis, savukārt SPD, kas vēl nesen atpalika no CDU/CSU, atrodas vadībā ar 26%.

15% vāciešu grasās palsot par "zaļajiem".

Eiropas lielākajā tautsaimniecībā priekšvēlēšanu cīņa izvērsusies negaidīti saspringta, un vēlēšanu rezultātā iespējami vairāki koalīcijas varianti.

Viens no asākajiem debašu brīžiem bija Šolca kārtējā atteikšanās skaidri noraidīt koalīciju ar kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" ("Kreisie") un perspektīvu, ka tiks veidota trīs partiju koalīcija ar šo politisko spēku un "zaļajiem".

CDU/CSU konsekventi noraida partnerību ar "Die Linke", kas vēlas NATO izformēšanu un šobrīd aptaujās var rēķināties ar 6% balsu.

Lašets uzstāja, ka "pilsoņiem ir vajadzīga skaidrība", bet Šolcs atrunājās, ka vēlēšanu rezultātu izšķirs vēlētāji un ka jebkuram potenciālajam koalīcijas partnerim būs jāatzīst, ka "NATO ir obligāta".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu