Mediju ētikas padome aicina aizstāvēt žurnālistu tiesības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikrofoni.
Mikrofoni. Foto: Ieva Lūka/LETA

Publiskajā telpā izskanot politiķu draudiem žurnālistu virzienā, Latvijas mediju ētikas padome aicina sabiedrību nepakļauties šādiem politiķu paziņojumiem un aicinājumiem, bet tā vietā aizstāvēt likumā garantētās žurnālistu tiesības, informēja padomē.

Ikmēneša sēdē Ētikas padome ar bažām ir secinājusi, ka Latvijā ir atsākušies aktīvi un personīgi uzbrukumi žurnālistiem.

Kā norāda padome, ja sabiedrība nevērsīsies pret šādiem politiķu paziņojumiem, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, politiķu vēlme diskreditēt, iebiedēt un apdraudēt žurnālistu spēju veikt darba pienākumus tikai pieaugs, apdraudot demokrātiskas sabiedrības pamatus.

Tāpēc padome aicina sabiedrību aizstāvēt likumā garantētās žurnālistu tiesības brīvi vākt un publicēt informāciju, atrasties sabiedriski nozīmīgu notikumu vietās, kā arī neatbalstīt mēģinājumus šīs tiesības diskreditēt vai ierobežot.

Mediju ētikas padome norādīja, ka

sabiedrības atbalsts mediju darbam ir tikpat nepieciešams kā mediju darbs demokrātijai, tāpēc ikvienam būtu jāaizstāv žurnālisti.

"Tieši katra personīgā uzvedība gan sociālajos tīklos, gan publiskos pasākumos pret žurnālistiem ir "mēraukla" pilsoniskas un demokrātiskas sabiedrības ilgtspējīgai pastāvēšanai un attīstībai," pauž padome.

Ētikas padome aicina nepakļauties un kritiski izvērtēt politiķu retoriku, kas priekšvēlēšanu laikā mēdz pārkāpt vispārpieņemtās ētikas normas, - nesekot tai, nedalīties un neatbalstīt to.

Vienlaikus padome aicina ikvienu publisku pasākumu laikā aizstāvēt žurnālistus pret apmeklētāju vai rīkotāju vēlmi ierobežot mediju pārstāvju darbu un tiesības vēstīt par notiekošo no sava skatupunkta.

"Tad mediju telpa spēs arī turpmāk nodrošināt viedokļu daudzveidību, demokrātisku diskusiju un pilnvērtīgu informāciju par sabiedrībā notiekošajiem procesiem," norāda padome.

Mediju ētikas padome uzsver, ka tieši brīvi un neatkarīgi mediji ļauj vēlētājiem kritiski izvērtēt politiķu solījumus priekšvēlēšanu laikā un sekot to izpildei pēc vēlēšanām.

Kā ziņots, augusta beigās arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) norādīja, ka politiķu izvērstā iedzīvotāju kūdīšana pret medijiem ir tulkojama kā politisks spiediens uz plašsaziņas līdzekļiem, taču Latvijas mediji tam nepakļausies un turpinās "objektīvi atspoguļot apkārtējo realitāti". Paziņojums tapa saistībā ar 18.augustā notikušo partijas "Likums un kārtība" dibinātāja, Saeimas deputāta Alda Gobzema organizēto piketu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu