Astronomijas amatieris nofilmējis, kā Jupiterā ietriecas kosmosa akmens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jupiters
Jupiters Foto: NASA, ESA, A. Simon/Goddard Space Flight Center, M. H. Wong/University of California, Berkeley, and the OPAL team

Pārsteidzošo video, kurā redzams, kā kosmosa akmens gabals ietriecas milzīgajā gāzu gigantā, uzņēma brazīliešu astronomijas entuziasts Hosē Luiss Pereira. Sākumā viņš gan nenojauta redzētā nozīmīgumu.

“Sev par pārsteigumu pirmajā video es pamanīju atšķirīgu mirdzumu uz planētas, tomēr nepievērsu tam uzmanību. Man šķita, ka tas ir saistīts ar uzstādījumiem, tāpēc turpināju skatīties kā ierasts,” Pereira stāstīja izdevumam “Space.com”.

Tikai pēc tam, kad viņš video ievietoja īpašā programmā, kas radīta, lai varētu pamanīt sadursmes ar Jupiteru, atklājās, ko viņš patiesībā bija redzējis.

PEREIRAS UZŅEMTAIS VIDEO:

“Rezultātus es pārbaudīju tikai 14. septembra rītā, kad programma ziņoja par lielu sadursmes iespējamību. Pēc tam programma patiesi apstiprināja, ka naktī uzņemtajā video redzama sadursme,” turpināja stāstīts Pereira.

Pereira šo video aizsūtīja Francijas astronomiskās biedrības pētniekam Markam Delkruā, kurš apstiprināja, ka Pereiram izdevies nofilmēt kosmosa objekta sadursmi ar Jupiteru. Sadursme bija iemūžināta arī no observatorijas Francijā.

NO OBSERVATORIJAS UZŅEMTAIS VIDEO:

Jupiters bieži piedzīvo dažādu kosmosa objektu, piemēram, asteroīdu un komētu, triecienus. Jupiters ir Saules sistēmas otrais lielākais objekts, piekāpjoties vien Saulei. Tieši tāpēc tā gravitācija var pievilināt lielākus un mazākus objektus. Daži zinātnieki Jupiteru pat iesaukuši par Saules sistēmas putekļusūcēju.

Zināmākā un lielākā sadursme ar Jupiteru notika 1994. gadā, kad planētā ietriecās Šūmeikera—Levi komēta 9. Pereiras novērotais trieciens gan nebija tik liels, tomēr pietiekami iespaidīgs, īpaši astronomijas amatierim.

“Priekš manis tas bija varenu emociju mirklis, jo es tāda veida notikumu biju gaidījis gadiem ilgi,” piebilda Pereira.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu