Latvijas pārtikas produkti, ko iesaka nobaudīt nozares speciālisti

Mārtiņa Sirmā, Signes Meirānes un Lienes Zemītes TOP5
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova, Paula Čurkste/LETA, Publicitātes. Kolāža: TVNET

Kaut gan veikali ir pārpildīti ar dažādiem Latvijas labumiem, tā vietā, lai izmēģinātu ko jaunu, nereti ejam vieglāko ceļu, ik reizi izvēloties vienu un to pašu. Lai palīdzētu iepazīt jaunas garšas un jaunatklāt lielveikalu plauktos atrodamus Latvijas produktus, sadarbībā ar Rimi Latvija kampaņu “Audzē Latviju” noskaidrojām šefpavāra Mārtiņa Sirmā, pavārgrāmatu autores Signes Meirānes un konditores Lienes Zemītes iecienītāko pašmāju pārtikas produktu TOP5.

Lasi tālāk un uzzini, kādus Latvijas labumus izvēlas un arī citiem iesaka nobaudīt nozares speciālisti. 

Šefpavāra Mārtiņa Sirmā Latvijas pārtikas produktu TOP5

Foto: Photographer Andrejs Zavadskis

Kaņepju pavalgs. Kaņepes ir viens no mūsu identitātes produktiem, kurš perfekti noder, gatavojot zaļumu mērces šobrīd tik daudz un dažādi saaugušajiem tomātiem.

Pilnpiena biezpiens “Straupe”. Labākais biezpiens pasaulē noteikti ir Latvijā, bet labākais šajā veikalā ir Straupes treknais. Katram no mums ir savas biezpiena ēšanas tradīcijas. Pēdējā laikā to gatavoju, sakuļot un iecilājot kausētu balto šokolādi un mazliet apelsīnu sulas un mizas.

Foto: Publicitātes foto

Limonāde - “Gardu Muti” cidoniju zelteris. Pavisam noteikti pati gardākā Latvijā augusī un ražotā limonāde! Izcila pārgājieniem, laivu braucieniem, šoferiem un pilotiem.

Rudzu maize “Ķelmēni”. Ģimenes iecienītākā un gardākā rudzu maize pasaulē. Mēs citu rudzu maizi nemaz vairs neēdam. Ķelmēni paši audzē graudus, paši maļ, raudzē, cep un izplata. Izcila brokastīs un naksniņās ar labu kārtu sviesta un pārslu sāli vai nerafinētu saulespuķu eļļu.

Krūmmellenes. Šogad sausuma dēļ meža melleņu bija ļoti maz, savukārt krūmmellenes Latvijā audzē arvien vairāk. Perfekti sader ar visiem šokolādes desertiem, izcila uzkoda autotūristiem. Reizi rudenī iesaku apmeklēt krūmmelleņu audzētājus un saēsties no lauka, līdz paši kļūstam par mellenēm.

Pavārgrāmatu autores Signes Meirānes izvēle

Foto: Photographer Andrejs Zavadskis

“Smiltenes piena” burrata. Lai gan šī siera saknes meklējamas Itālijā un itālis teiks, ka šī nav īsta burrata, es nepiekrītu, jo Smiltenes piena burrata ir pasakaina. Svaigi gatavota, vienmēr izteikti krēmīga, maiga, samtaina, pat saldena (nejaukt ar salda) un ideāla ar daudziem produktiem. Perfekta visos veidos.

Foto: Publicitātes foto

ZS “Karotītes” bio cālis. Tam ir perfekts tauku līmenis, izteikti garšīga gaļa, ģenētiski bioloģiski gēni un vienmēr ideāli kraukšķīga ādiņa (tas, pateicoties perfekti sabalansētajam tauku līmenim). Pagaršojot šo, pie citas vistas gaļas vairs atgriezties negribas.

“Ķelmēnu” rupjmaize. Manuprāt, šī maize ir vislabākā Latvijas garšas izpausme vienā kukulī vai pat tikai šķēlē. Tieši šī rupjmaize ir tā, kas katru nedēļu ieripo mūsu iepirkumu grozā, tiek izraudzīta rupjmaizes kārtojuma gatavošanai un ceļo līdzi pa pasauli, kad vajag ciemkukuli no Latvijas. Perfekta.

“Grasbergs” griljāžas saldējums. Tas ir gatavots no pašu gotiņu piena, ir tieši tas, ar ko man asociējas bērnības griljāžas saldējuma garša. Maigs piens, izteikti balta krāsa, vidējs salduma līmenis un patīkams griljāžas kraukšķīgums.

Saldais krējums “Baltais”. Bio saldais krējums Latvijā ir retums. Ja nav pieejas lauku versijai, pērku šo. Gatavots no bio piena, vienmēr labi saputojas, ļoti maigs un garšīgs jebkurā ēdienā, kurā to pasniedz.

Konditores Lienes Zemītes iecienītākie pašmāju pārtikas produkti

Foto: Publicitātes foto

Kazas piena siers “Baltais”. Cenšos uzturā lietot mazāk govs piena produktu, tāpēc izvēlos aitas vai kazas piena izstrādājumus. Šis siers ir mans visiemīļotākais, to cepu ar dārzeņiem kā pamatēdienu, lieku uz maizītēm, tartēs, apceptu vai svaigu pievienoju zaļajiem salātiem.

Foto: Publicitātes foto

Bietes ir viens no visvairāk pirktajiem dārzeņiem manā produktu grozā, tās esmu iemīļojusi to garšas, struktūras un uzturvērtības dēļ. Bietes lieliski der gan biezenī, gan ceptā veidā, uzkodām, zupām, salātiem.

Latvijā audzēta palija ir mana iecienītākā zivs, jo, nopērkot veselu paliju, no tās var pagatavot gan buljonu, gan atdalīt fileju un uzcept vai iesālīt. Paliju var cept veselu cepeškrāsnī, to var kūpināt. Sanāk dažādi ēdieni.

Tomātu mērce “Spilva” ar kaltētiem tomātiem. Šī ir mana iecienītākā mērce, kuru izmantoju, gatavojot lazanju vai burgerus, pie grilētas gaļas un desiņām. Šī mērce man patīk tieši saulē kaltēto tomātu garšas dēļ, kas lieliski papildina tomātu mērci.

“Pūres” lāceņu ievārījums vienmēr ir manā ledusskapī. Dievinu to ar plānajām pankūkām, biezpiena pankūkām, sieru, pastēti, un tas lieliski iederas salātos.

Raksts tapis sadarbībā ar Rimi Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu