Francijas ministre draud Mali ar starptautisku izolāciju, ja tā nolīgs Krievijas "Vagner" algotņus (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī
Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Ja Mali nolīgs Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņus, tas novedīs pie valsts starptautiskās izolācijas, pirmdien vizītē Mali brīdināja Francijas aizsardzības ministre Florānsa Parlī.

Ja Mali nolīgs Krievijas algotņus laikā, kad starptautisko partneru skaits, kas Sāhelā cīnās ar džihādismu, "nekad nav bijis tik liels, šāda izvēle nozīmēs izolāciju", pirmdien žurnālistiem sacīja Francijas ministre.

Mali valdība ir tuvu tam, lai nolīgtu 1000 "Vagner" algotņu, vēsta mediji.

"Vagner" ir Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvs uzņēmums un iepriekš ir ticis apsūdzēts noziegumos.

Mali aizsardzības ministrs Sadio Kamara apliecinājis Francijas ministrei, ka lēmums vēl nav pieņemts, ziņu aģentūrai AFP sacīja avots Mali Aizsardzības ministrijā.

Tas, ka Francija "pametusi" Mali, nozīmē, ka "ir jāapsver visas iespējas, lai valstī garantētu drošību", sacīja amatpersona.

Francijai Mali ir vairāki tūkstoši karavīru, bet Parīze brīdinājusi, ka savu karavīru skaitu Sāhelas reģionā grasās ievērojami samazināt.

Parlī Mali ministram atbildējusi, ka Francija negrasās Mali pamest, piebilda amatpersona.

Pēc sarunām ANO ar Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels brīdināja par sekām darījumiem ar "Vagner", norādot, ka organizācija cenšas paplašināt savu ietekmi.

"Tas pavisam noteikti nesekmēs mūsu attiecības ar Mali valdību," norādīja Borels.

Parlī vizīte notiek laikā, kad Francijas attiecības ar Mali, kur gada laikā notikuši divi valsts apvērsumi, vairākus mēnešus saglabājas spriedze.

Francijai ir šaubas par Mali huntas līdera pulkveža Asimi Goitas vēlmi pildīt solīto un bez kavēšanās sarīkot vēlēšanas, lai valstī notiktu atgriešanās pie civilās pārvaldes.

Attiecībās negācijas radījis arī Francijas plāns samazināt karavīru skaitu Sāhelā un līdz 2022.gada sākumam slēgt vairākas Francijas armijas bāzes Mali ziemeļos.

"Mēs nevarēsim dzīvot kopā ar algotņiem," vēl pirms pirmdienas sarunām žurnālistiem sacīja Parlī.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu