ECT: Krievija ir atbildīga par Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu (14)

Papildināts
TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Eiropas Cilvēktiesību tiesa otrdien lēmusi, ka Krievija ir atbildīga par Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu 2006.gadā, ziņo aģentūra "Reuters".

"Krievija bija atbildīga par Aleksandra Ļitviņenko noslepkavošanu Lielbritānijā," paziņoja tiesa.

Kā norādīja ECT, tā ir "neapgāžami" noteikusi, ka slepkavību pastrādāja Krievijas pilsoņi Andrejs Lugovojs un Dmitrijs Kovtuns un ir "spēcīgi pietiekami pierādījumi", ka viņi rīkojušies Krievijas varasiestāžu uzdevumā.

ECT ar sūdzību bija vērsusies Ļitviņenko atraitne Marina. 

Krievijai jāmaksā Ļitviņenko atraitnei kompensācija par morālu kaitējumu 100 000 eiro un 22 500 eiro par tiesas izdevumiem, nosprieda ECT.

Lugovojs un Kovtuns devās uz Lielbritānijas galvaspilsētu, lai noslepkavotu Ļitviņenko, konstatēja tiesa.

"Izplānotā un sarežģītā operācija, kuras gaitā tika iegādāta reta nāvējoša inde, pāra ceļojuma organizēšana, atkārtotie un konsekventie centieni šo indi pielietot norāda, ka mērķis bija Ļitviņenko," teikts spriedumā.

Lugovojs, kas tagad ir Krievijas parlamenta deputāts, un uzņēmējs Kovtuns tikās ar Ļitviņenko Londonas centra viesnīcā. Lielbritānijas policija viņus identificējusi kā galvenos aizdomās turamos.

Krievija prāvas gaitā nav centusies apliecināt, ka Lugovoja un Kovtuna darbības bijusi "neautorizēta operācija", kā arī nav atspēkojusi apsūdzības par valsts līdzdalību.

Līdz ar to tiesa secinājusi, ka slepkavībā "inkriminējama Krievija".

Krievija vienmēr noliegusi saistību ar Ļitviņenko nāvi.

Aleksandrs Ļitviņenko, kurš no Krievijas slepenā dienesta aģenta bija kļuvis par Kremļa kritiķi, 2006.gada novembrī nomira pēc tam, kad bija iedzēris ar radioaktīvo poloniju-210 saindētu tēju kādā Londonas viesnīcā. Lielbritānijas izmeklēšanā 2016.gadā tika konstatēts, ka viņu noslepkavojis Krievijas izlūkdienests, domājams, ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina piekrišanu.

Lielbritānija ir nosaukusi divus Ļitviņenko slepkavībā aizdomās turētos, kas vēl arvien dzīvo brīvībā Krievijā.

Krievijas valdība apsūdzēta arī par saistību ar bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas indēšanu 2018.gadā Lielbritānijā un opozicionāra Alekseja Navaļnija indēšanu 2020.gadā Krievijā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu