Centrāleiropas līderi: Imigrācija nav demogrāfiskās krīzes risinājums (5)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Reiner Zensen/PHOTOWEB/SIPA/1807051840

Centrāleiropas valstu līderi ceturtdien parakstījuši kopīgu deklarāciju, paužot pārliecību, ka imigrācija nav risinājums sarūkošajai dzimstībai Eiropas Savienībā (ES), un aicinot bloku ģimenes politiku atstāt dalībvalstu ziņā.

"Eiropiešu bērnu skaita pieaugums ir būtisks Eiropas kristīgās kultūras un citu reliģisko tradīciju saglabāšanai nākamajām paaudzēm," teikts paziņojumā, kuru parakstījuši Ungārijas, Polijas, Čehijas un Slovēnijas premjerministri. Dokumentu parakstījis arī ES sastāvā neesošās Serbijas prezidents.

"Migrāciju nedrīkst uzskatīt par demogrāfisko problēmu risināšanas galveno instrumentu," uzsvēruši Centrāleiropas līderi.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, tuvojoties nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, sācis īstenot arvien radikālāku sociālo politiku, kas, viņaprāt, nepieciešama, lai pasargātu kristīgās vērtības no Rietumu liberālisma sekām.

Pēdējo nedēļu laikā, reaģējot uz talibu nonākšanu pie varas Afganistānā, viņš pastiprinājis arī pret imigrāciju vērsto politiku.

Orbāns musulmaņu masveida ieceļošanu Eiropā uzskata par draudu kontinenta kulturālajai identitātei. Trešdien kopā ar savu čehu kolēģi Andreju Babišu Ungārijas premjers apmeklēja žogu, kas uzcelts uz ES robežas ar Serbiju.

Babišu parlamenta vēlēšanas sagaida jau pēc divām nedēļām, un arī viņa priekšvēlēšanu programma satur stingru pret imigrāciju vērstu politiku.

Eiropas dzimstības rādītāji sarūk kopš 2000. gada, liecina "Eirostat" dati, un 2019.gadā tie sastādīja 1,53 dzemdības uz vienu sievieti, kamēr tiek uzskatīts, ka iedzīvotāju skaita sarukuma novēršanai, dzemdību skaita uz vienu sievieti jāsasniedz vismaz 2,1.

"Vienīgais ilgtspējīgais risinājums pret Eiropas izmiršanu ir dzimstības palielināšana," uzstājoties Budapeštas Demogrāfijas samitā, uzsvēra Babišs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu