Kanādas tiesnese atbrīvo "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
"Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou
"Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou Foto: EPA/Scanpix

Kanādas tiesnese piektdien izbeidza izdošanas prāvu pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" finanšu direktori Menu Vaņdžou un lika atcelt viņas atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumus, atbrīvojot viņu un noslēdzot gandrīz trīs gadus ilgu juridisku sāgu par Menas iespējamu izdošanu ASV.

Britu Kolumbijas provinces Augstākās tiesas galvenā tiesneša palīdze Hetere Holmsa pieņēma šo lēmumu pēc tam, kad Mena bija panākusi vienošanos ar ASV Tieslietu ministriju par apsūdzību atlikšanu.

"Es esmu parakstījusi atbrīvošanas rīkojumu," sacīja Holmsa īsas noklausīšanās beigās, kurā Kanādas valdības juristi, darbojoties ASV vārdā, lūdza procesa atlikšanu un atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumu atcelšanu.

Mena pavadīja gandrīz trīs gadus mājas arestā Vankūverā, cīnoties pret savu izdošanu ASV, kur viņai bija izvirzītas apsūdzības par Savienoto Valstu Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Pēc iziešanas no Vankūveras tiesas nama Mena pateicās tiesnesei, saviem atbalstītājiem, Ķīnas amatpersonām un pat Kanādas valdībai par "likuma varas ievērošanu".

"Pēdējos trijos gados mana dzīve bija apgriezta kājām gaisā. Tas bija graujošs laiks man kā mātei, sievai un uzņēmuma funkcionārei," sacīja Mena.

"Tomēr es ticu, ka katram mākonim ir sudraba maliņa. Tā tiešām bija nenovērtējama pieredze manā dzīvē."

Kanādas Tieslietu ministrija nāca klajā ar paziņojumu, kurā apstiprināja, ka Mena tagad "var brīvi atstāt Kanādu".

Drīz pēc tam Kanādas mediji ziņoja, ka 49 gadus vecā Mena iekāpusi lidmašīnā, kas no Vankūveras devās uz Ķīnas dienvidu pilsētu Šeņdžeņu.

"Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfei meita Mena Vaņdžou 2018.gada 1.decembrī tika aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā Kanādā pēc ASV varas iestāžu lūguma. ASV pieprasīja Menas izdošanu, jo viņai ASV bija izvirzītas apsūdzības par Savienoto Valstu Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Mena pēc aizturēšanas tika atbrīvota pret drošības naudu un atradās mājas arestā savā savrupmājā Vankūverā.

ASV gribēja Menu tiesāt par krāpniecību saistībā ar Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu un nepatiesas informācijas sniegšanu par to ASV bankām. Viņas advokāti apstrīdēja šīs apsūdzības.

Ja Mena tiktu atzīta par vainīgu ASV tiesā, viņai varētu draudēt vairāk nekā 30 gadu cietumsods.

Saskaņā ar tiesas dokumentiem Mena maldinājusi četras bankas, tai skaitā ASV bāzēto "Citigroup" un Francijas banku "Paribas", par "Huawei" darījumiem Irānā, pārkāpjot ASV sankcijas. Iepriekš šajā lietā bija minētas bankas "HSBC Holdings" un "Standard Chartered".

Mena noliedza, ka esot no HSBC slēpusi "Huawei" attiecības ar bijušo meitsabiedrību "Skycom", kas pārdevusi telekomunikāciju iekārtas Irānai, pārkāpjot ASV sankcijas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu