Igaunijā apkures cenas šosezon nepieaugs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Radiatoru termoregulators.
Radiatoru termoregulators. Foto: Ieva Lūka/LETA

Neraugoties uz energoresursu cenu kāpumu, apkures cenas šosezon nepalielināsies, jo 70% no Igaunijas katlumājās izmantotā kurināmā ir šķelda un zāģu skaidas, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.EE. Turklāt uzņēmējiem pirms cenu paaugstināšanas jāsaņem Konkurences departamenta apstiprinājums. Tajā pašā laikā departamentam iesniegts daudz pieteikumu tarifu paaugstināšanai.

Apkures izmaksas Igaunijā svārstās atkarībā no reģiona un katlu mājām, kas apgādā šo reģionu ar siltumu, vēsta "Aktuālā kamera".

„Atšķirības ir ļoti lielas. Tas ir atkarīgs no tā, kāds kurināmais tiek izmantots konkrētā vietā. Kāda ir maksimālās un bāzes slodzes attiecība. Cik bieži ir maksimālā slodze, kas tiek sasniegta, pamatojoties uz fosilo kurināmo vai slānekli. Ja tiek izmantota biodegviela, tad var uzskatīt, ka izmaksas būs samērīgas,” saka Elektroapakšstaciju un centralizētās siltumapgādes asociācijas darbinieks Siims Umbleja.

Tā kā 70% katlu māju izmanto biodegvielu - koksnes atkritumus, zāģu skaidas un šķeldu, straujais degvielas, gāzes, elektroenerģijas un CO2 kvotu cenu kāpums Igaunijas siltumenerģijas ražotājus ietekmēja mazākā mērā. Tomēr cenu spiediens uz tiem nepārtraukti pieaug.

„Pieteikumi par cenu paaugstināšanu Konkurences departamentam iesniegti galvenokārt no reģioniem, kur ir lielāks gāzes patēriņš”, saka Umbleja.

Tallinas iedzīvotāji var neuztraukties, jo galvaspilsētai ir ilgtermiņa līgumi par zaļo izejvielu - kokskaidu un zāģu skaidu - piegādi. Pašvaldības uzņēmuma „Tallinna Soojus” vadītājs Rainers Vakra apliecina, ka galvaspilsētā 160 tūkstošiem mājsaimniecību apkures tarifi nepieaugs.

"Gāze apkurē tiek izmantota tikai tad, kad iestājas ļoti aukstas ziemas un gaisa temperatūra ievērojami pazeminās. Protams, kādā brīdī viss, kas notiek pasaulē, ietekmēs arī mūs, taču tuvāko mēnešu laikā, vismaz galvaspilsētā, apkures tarifi nemainīsies" ir pārliecināts Vakra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu