Maskavā rīko protestus pret vēlēšanu rezultātu viltošanu (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Maskavas centrā, Puškina laukumā sestdien notika Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas nesaskaņota protesta akcija. Partijas biedri un viņu atbalstītāji protestēja pret, viņuprāt, viltotajiem Valsts domes vēlēšanu rezultātiem. Vēlēšanas notika no 17. līdz 19. septembrim. Jaunā sasaukuma Domē parlamentāro un konstitucionālo vairākumu ieguva partija „Vienotā Krievija”.

Radio „Svoboda” korespondents ziņoja, protesta akcija norit mierīgi. Metro izejas nebija bloķētas un gājēju pārvietošanās nebija ierobežota. Laukumā no skaļruņiem tika atskaņota dziesma "Tēvoci Vova, mēs esam ar jums". Policija brīdināja par nepieciešamību saglabāt sociālo distanci.

"Novaja gazeta" žurnālisti lēš, ka mītiņā bija pulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku.

Ar varasiestādēm nesaskaņoto protesta akciju Puškina laukumā vēroja daudzi policisti, bija uzstādīti norobežojumi un līdzās laukumam izvietots aizturēto pārvadāšanas transports.

Policija skaļruņos atskaņoja mūziku, pēc visa spriežot, lai apslāpētu mītiņa runātājus.

Komunistu partijas līderis Genādijs Zjuganovs protesta akcijā nepiedalījās, jo viņam šajā laikā kopā ar citu Valsts domē ievēlēto partiju līderiem bija tikšanās ar prezidentu Vladimiru Putinu.

Tomēr Puškina laukumā bija ieradušies prokremliskās kustības NOD (Nacionālā Atbrīvošanās kustība) biedri, kas bieži rīko provokācijas pret opozīcijas mītiņu dalībniekiem.

Komunistiskās partijas Maskavas nodaļa 25. septembrī pieteicās rīkot mītiņu Krievijas galvaspilsētas centrā, kurā piedalītos pieci tūkstoši cilvēku. Mēra birojs atteicās akciju saskaņot, atsaucoties uz ierobežojumiem koronavīrusa dēļ. Pēc tam komunisti nolēma rīkot akciju tikšanās formātā ar vēlētājiem. Atbildot uz to, Maskavas varas iestādes atgādināja, ka šāda veida pasākumi ir nelikumīgi.

Akcijas priekšvakarā Maskavā tika aizturēti vairāki cilvēki, to vidū Kreisās frontes kustības koordinators Sergejs Udaļcovs. Pret viņiem ierosinātas administratīvās lietas par nesankcionēta mītiņa rīkošanu.

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem valdošā partija "Vienotā Krievija" vēlēšanās ieguva 49,8%, bet komunisti ar 18,9% ierindojušies otrajā vietā.

Tāpat kā citas parlamentā pārstāvētās partijas arī komunisti tiek uzskatīti par Kremlim tuvu politisko grupu.

Opozīcija un neatkarīgie vēlēšanu novērotāji ziņojuši par daudziem pārkāpumiem un sistemātisku krāpšanos vēlēšanu gaitā.

Nākamajā dienā pēc vēlēšanām Komunistiskās partijas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Novikovs paziņoja, ka partija neatzīst elektroniskās balsošanas rezultātus.

Savukārt politiskās apvienības līderis Genādijs Zjuganovs aicināja atbalstītājus "aizstāvēt vēlēšanu rezultātus, kā Podoļskas kursanti aizstāvēja Maskavu".

Komunistu rīkotas protesta akcijas sestdien notika arī citās Krievijas pilsētās. Tā Saratovā mītiņš noticis vēlēšanu kandidāta Nikolaja Bondarenko vadībā, norāda laikraksts.

Pirms Krievijas parlamenta vēlēšanām ar opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju saistītās organizācijas tika pasludinātas par "ekstrēmistiskām", tādējādi liedzot jebkuram to pārstāvim pašam kandidēt vēlēšanās. Izmantojot dažādus citus līdzekļus, kandidēšana tika liegta arī vairumam citu vērā ņemamo opozīcijas pārstāvju.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu