Lašets: Konservatīvie Vācijai nodrošinās stabilitāti

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Svētdien gaidāmajās Vācijas bundestāga vēlēšanās vienīgi balss par Kristīgo demokrātu savienības un Kristīgi sociālās savienības bloku (CDU/CSU) nodrošinās Vācijai stabilitāti, sestdien kampaņas pasākumā Āhenē sacīja konservatīvo kanclera amata kandidāts Armīns Lašets, brīdinot, ka rezultāts balsojumam pret CDU/CSU var būt Vācijas sasvēršanas uz kreiso pusi.

"Ja jūs gribat stabilitāti, CDU/CSU rīt jābūt pirmajā vietā."

Kreisā koalīcija ir reālistisks iznākums, ja svētdienas vēlēšanās pietiekami daudz balsu saņems centriski kreisie sociāldemokrāti (SPD), "zaļie" un kreiso ekstrēmistu partija "Die Linke" ("Kreisie").

Runājot mītiņā Āhenē, kanclere Angela Merkele atkārtoti pauda atbalstu Lašetam.

"Rītdiena ir par to, lai Vācija paliktu stabila," sacīja Merkele.

Lašeta veikumu Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes valdības vadītāja amatā raksturo "tiltu būvēšana", norādīja kanclere, uzsverot, ka Lašets visas politiskās karjeras gaitā apliecinājis, ka iestājas par solidaritāti ne tikvien teorētiski, "bet ar dedzību un sirdi".

Lašets aptaujās ilgu laiku atpalika no sociāldemokrātu sāncenša Olafa Šolca, tomēr pēdējās aptaujās pārsvars sarucis līdz statistiskās kļūdas robežai, kas gaidāmās vēlēšanas padara par vienas no neprognozējamākajām daudzu gadu laikā.

"Lai Vācija paliktu stabila, Armīnam Lašetam ir jākļūst par kancleru, un CDU un CSU ir jābūt stiprākajam spēkam," mudināja kanclere.

Turpinot konservatīvo priekšvēlēšanu taktiku, CDU ģenerālsekretārs Pauls Cīmiaks sestdien brīdināja par kreisās koalīcijas draudiem.

SPD uzvara nozīmēs, ka parlamentā iekļūs arī aptuveni 50 sociāldemokrātu jaunatnes spārna biedru, kas tiek uzskatīts par kreisāku nekā pati partija, intervijā laikrakstam "Stuttgarter Zeitung" sacīja Cīmiaks.

Tas nozīmēs "masīvu pārbīdi kreisajā virzienā", viņš brīdināja.

Pašreizējie aptauju rezultāti liek domāt, ka Vācijā pēc vēlēšanām gaidāms mokoši ilgs jaunās valdības veidošanas process, jo pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām vairākuma koalīcijas sastādīšanai būs nepieciešamas vismaz trīs partijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu