Sikspārņos atrasts SARS-CoV-2 tuvākais radinieks (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā pētījumā zinātnieki Laosas sikspārņos atklājuši koronavīrusu, kas varētu būt tuvākais zināmais SARS-CoV-2 vīrusa radinieks.

Pētījumā, kas publicēts vietnē “Research Square”, Francijas un Laosas pētnieki sagūstīja 645 savvaļas sikspārņus no alām Laosas ziemeļos un pārbaudīja, vai sikspārņos ir ar SARS-CoV-2 saistīti vīrusi. Viņi atklāja trīs vīrusus - BANAL-52, BANAL-103 un BANAL-236 -, kuru genoms bija vairāk nekā 95% līdzīgs SARS-CoV-2 genomam.

Viens no vīrusiem – BANAL-52 – bija 96,8% līdzīgs SARS-CoV-2 vīrusam, kļūstot par tuvāko zināmo SARS-CoV-2 radinieku, vēstīts vietnē “Nature News”.

Iepriekš tuvākais zināmais SARS-CoV-2 radinieks bija RaTG13 vīruss, kas sikspārņos tika atrasts 2013. gadā un bija 96,1% līdzīgs SARS-CoV-2 vīrusam.

Jāatzīmē, ka jaunatklātie vīrusi līdzīgāki SARS-CoV-2 vīrusam ir genoma daļā, ko dēvē par RBD receptoriem, kas ļauj vīrusam inficēt cilvēka šūnas. Pētījumā arī noskaidrots, ka cilvēka šūnas inficēt spēj arī trīs jaunatklātie vīrusi.

Šis pētījums sniedz kārtējos pierādījumus tam, ka SARS-CoV-2 izcelsme ir dabiska un vīruss nav pasprucis no laboratorijas.

Rezultāti parāda, ka “dabā pastāv SARS-CoV-2 ļoti līdzīgi vīrusi,” rakstīts pētījumā, kas gan vēl nav citu zinātnieku recenzēts.

Tiesa, lai arī jaunatklātie vīrusi ir ļoti līdzīgi SARS-CoV-2 vīrusam, tiem visiem trūkst tā saucamās furīna šķelšanās un receptoru saistīšanās vietas, kas piemīt SARS-CoV-2 vīrusam un ļauj tam iekļūt šūnās.

Pašlaik tiek spriests par pētījuma publicēšanu zinātniskajā žurnālā “Nature”.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu