Trīs miljonu eiro atmazgāšana: VID nodod kriminālvajāšanai "naudas mūli" (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde septembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret personu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā, pavēstīja VID pārstāvji.

Veicot izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka persona laika periodā no 2011.gada novembra līdz 2017.gada novembrim citas personas uzdevumā par samaksu veica apjomīgus skaidras naudas pārvadājumus. Skaidras naudas deklarācijās netika uzrādīta patiesā naudas izcelsme un izlietojuma mērķis, tādejādi legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikti aresti kustamajai un nekustamajai mantai par kopējo vērtību 308 969 eiro. Aizdomās turētajai personai piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums un tā izsludināta meklēšanā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas apjomīgas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2021.gada septembrī kriminālprocess tika nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā, tas ir, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

VID pārstāvji atgādināja, ka būt par "naudas mūli" ir nelikumīgi. Cilvēki, kas iesaistās šādās shēmās, var ciest smagas sekas, jo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija ar citu personu starpniecību ir nelikumīga un bargi sodāma darbība. Tādēļ tiesībaizsardzības iestādes aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un atbildīgiem, nepiekrist aizdomīgiem svešu personu izteiktiem "vieglas naudas" piedāvājumiem, bet ziņot par tiem Valsts policijai.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu