Atbalsta digitālas PVN atmaksas sistēmas ieviešanu ceļotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lidosta „Rīga”. Ilustratīvs foto
Lidosta „Rīga”. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība otrdien nolēma atbalstīt neobligātas, pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas pakalpojuma sniedzēja izveidotas, digitālās PVN atmaksas sistēmas ieviešanu.

Valdība uzdeva Finanšu ministrijai izstrādāt un līdz 30.novembrim iesniegt Ministru kabinetā grozījumus PVN regulējošajos normatīvajos aktos, lai paralēli esošajai PVN atmaksas kārtībai ceļotājiem dotu iespēju PVN atmaksas pakalpojuma sniedzējam izmantot tā izveidoto digitālo PVN atmaksas sistēmu.

Valdība arī uzdeva Valsts ieņēmumu dienestam (VID) līdz 2022.gada 1.jūnijam izstrādāt un ieviest pasākumus, kas nepieciešami PVN atmaksas pakalpojuma sniedzēja izveidotas digitālās PVN atmaksas sistēmas darbībai.

Valdības atbalstītais modelis paredz, ka PVN atmaksas pakalpojuma sniedzējs, kurš ir izvēlējies ieviest digitālo PVN atmaksas sistēmu, nodrošina VID amatpersonām pieeju savai informācijas sistēmai riska kritēriju ievadei un muitas kontroles funkciju veikšanai, paredzot divu līmeņu pieejas nodrošināšanu. Viens līmenis būtu regulārai riska kritēriju ievadei un uzraudzībai pakalpojuma sniedzēja sistēmā, bet otrs līmenis - Latvijas robežšķērsošanas vietā esošajām muitas amatpersonām muitas kontroles veikšanai.

Šajā gadījumā pēc tam, kad īpašs rēķins PVN atmaksai tiks iesniegts Latvijas robežšķērsošanas vietā izvietotā pašapkalpošanās ierīcē (e-kioskā, īpašā aplikācijā viedierīcē utt.), PVN atmaksas pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina datu nodošana uz savu serveri un muitniekiem pieeja savai sistēmai caur īpašu sistēmas aplikāciju.

Papildus PVN atmaksas pakalpojuma sniedzējs nodrošinās pieeju savai sistēmai VID nozīmētām amatpersonām riska kritēriju ievadīšanai. VID rīcībā būtu dati par visiem īpašajiem rēķiniem PVN atmaksai, kas ir iesniegti pašapkalpošanās ierīcēs, kas ir izvietotas Latvijas robežšķērsošanas vietās. Papildus visus datus no PVN atmaksas pakalpojuma sniedzēja sistēmas nepieciešamības gadījumā (piemēram, atmaksāto PVN kontroles vajadzībām) varēs eksportēt uz "Excel" programmu.

Digitālās PVN atmaksas sistēmas ieviešana ļautu saglabāt esošo īpaša parauga čeka PVN atmaksai izsniegšanas kārtību papīra veidā un attiecīgu PVN atmaksas kārtības nodrošināšanu. Līdz ar to sistēma dotu iespēju saglabāt tirgus daudzveidību, kā arī komersantam piederošās darbspējīgās digitālās PVN atmaksas sistēmas izmantošana ievērojami ietaupītu VID un PVN atmaksas pakalpojuma sniedzēja resursus, nodrošinot šādu PVN atmaksas pakalpojumu.

Sistēma būtu arī draudzīgāka attiecībā uz tiem PVN atmaksas pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir neliels gada apgrozījums, bet tie savas komercdarbības ietvaros piedāvā arī PVN atmaksas pakalpojumus ceļotājiem. Tā kā PVN atmaksas digitālās sistēmas izmantošana varētu radīt šim pakalpojuma sniedzējam papildu izmaksas, lai ieviestu savu sistēmu, tad tam būtu tiesības darboties pēc spēkā esošās PVN atmaksas kārtības.

Valdības lēmums pieņemts, uzklausot Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu ar mērķi izskatīt iespējas, kā Latvijā varētu modernizēt pašreizējo ilglaicīgi pastāvošo regulējumu kārtībai, kādā atmaksā ceļotāja iekšzemē samaksāto PVN, ja ceļotājs personīgajā bagāžā izved iekšzemē iegādātās preces no Eiropas Savienības teritorijas.

Ziņojumā teikts, ka pastāvošā PVN atmaksas kārtība ceļotājam daudzus gadus ir palikusi nemainīga, un tās sniegšanā būtiska ir cilvēkresursu piesaiste PVN atmaksas procesa nodrošināšanai. Digitalizācija rada iespēju fiziskus dokumentus un skenētus materiālus pārvērst elektroniskā formātā un tādējādi dod iespēju šo dokumentu saturu gan kategorizēt, gan analizēt, gan citādi izmantot.

Modernizējot PVN atmaksas pakalpojuma sniegšanu ceļotājiem, pamatmērķis joprojām ir Latvijā nodrošināt šo PVN atmaksas pakalpojuma sniedzēju daudzveidību, proti, lai tirgū darbotos vairāki reģistrēti PVN maksātāji, kuri saņēmuši VID atļauju nodrošināt PVN atmaksas pakalpojuma sniegšanu ceļotājiem.

Turklāt ir viens reģistrēts PVN maksātājs, kurš saņēmis atļauju PVN atmaksas pakalpojuma sniegšanai ceļotājiem un jau 2017.gadā bija izteicis vēlmi ieviests digitālu sistēmu, ko jau īsteno citās valstīs, kurās arī sniedz šo pakalpojumu ceļotājiem, bet to nevar izdarīt Latvijā, jo normatīvie akti attiecībā uz PVN atmaksas kārtību nepieļauj šādu iespēju.

Savukārt informatīvā ziņojuma projekta saskaņošanas procesā vēl viens reģistrēts PVN maksātājs informējis, ka vēlas ieviest un nodrošināt PVN atmaksas pakalpojuma sniegšanu ceļotājiem Latvijā digitālā formā, izmantojot šim nolūkam tā valdījumā esošo PVN atmaksas digitālo sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu