Japānā atcels koronavīrusa dēļ noteikto ārkārtējo stāvokli (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Japānā šonedēļ tiks atcelts koronavīrusa dēļ izsludinātais ārkārtējais stāvoklis, tostarp ierobežojumi nakts dzīvei Tokijā un citos Japānas reģionos, otrdien paziņoja Japānas premjerministrs Josihide Suga.

Ārkārtējā stāvokļa pasākumi, kas lielākoties ierobežo alkohola tirdzniecību, restorānu darbalaiku un apmeklētāju skaitu lielos pasākumos, bija spēkā lielāko gada daļu, tostarp olimpisko spēļu laikā.

Ārkārtējā stāvokļa termiņš beidzas septembra beigās, un Suga paziņoja, ka tas netiks pagarināts, jo epidemioloģiskā situācija valstī uzlabojas.

"Pateicoties visu smagajam darbam, jauno inficēšanās gadījumu skaits dienā, kas augusta vidū pārsniedza 25 000, samazinājies līdz 1128 vakar," ministru tikšanās laikā paziņoja Suga.

"Slimnīcu gultu noslogojums visos reģionos ir samazinājies zem 50%. Smagi slimo cilvēku skaits piedzīvoja kulmināciju septembra sākumā un turpina samazināties," viņš piebilda.

Pašreiz ārkārtējais stāvoklis attiecas uz 19 reģioniem, tostarp Tokiju, Osaku, Aiči, Kioto un Okinavu.

Suga ieteica bāriem un restorāniem arī pēc ārkārtējā stāvokļa beigām beigt darbu plkst.21, taču daudzas iestādes jau tagad pārkāpj noteikumus, apgalvojot, ka valsts sniegtā finansiālā palīdzība nav pietiekama, lai uzņēmumi spētu izdzīvot.

Japānu pandēmija skārusi mazāk nekā daudzas citas valstis. Valstī ar 125 miljoniem cilvēku no Covid-19 miruši aptuveni 17 500, un valdība vēl ne reizi nav nākusi klajā ar stingru prasību iedzīvotājiem maksimāli daudz uzturēties mājās.

Taču vairāki uzliesmojumi ir noslogojuši slimnīcas.

Vakcinācija pret Covid-19 Japānā sākās lēni, bet vēlāk uzņēma tempu, un pašreiz pilnībā vakcinēti 58% iedzīvotāju.

Suga premjera krēslu ieņēma pēc tam, kad pagājušā gada septembrī veselības stāvokļa dēļ to atstāja Sindzo Abe, taču viņa popularitāte pirms šoruden gaidāmajām parlamenta vēlēšanām ir strauji sarukusi un viņš nepaliks premjera amatā.

Trešdien Japānā paredzētas valdošās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) līdera vēlēšanas, kurās tiks izraudzīts Sugas sekotājs, kurš, gandrīz droši, arī kļūs par jauno premjeru, jo partijai parlamentā ir vairākums.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu