ES ierobežos vīzu izsniegšanu Luksašenko režīma amatpersonām (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Maxim Guchek/BelTA photo via AP

Eiropas Savienība (ES) ierobežos vīzu izsniegšanu Baltkrievijas amatpersonām, tādējādi reaģējot uz Minskas agresīvajiem mēģinājumiem destabilizēt situāciju blokā ar nelegālo imigrantu palīdzību, trešdien paziņojusi ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

"Mums ir agresīvs režīms, Lukašenko, kas faktiski spiež migrantus (..) uz Eiropas robežu, lai destabilizētu Eiropas Savienību," žurnālistiem norādījusi Jūhansone. "Tas ir agresijas akts."

Ar šo paziņojumu komisāre nākusi klajā, iepazīstinot ar situāciju, kādā šobrīd atrodas mēģinājumi reformēt bloka migrācijas sistēmu.

Viņa informēja, ka saskaņā ar Eiropola datiem 90% nelegālo imigrantu ES teritorijā nonākuši ar cilvēku kontrabandistu palīdzību, uzsverot, ka bloka dalībvalstīm ir jāpastiprina cīņa pret šīm noziedznieku bandām.

Attiecībā uz Baltkrieviju Jūhansone pavēstīja, ka tiks padarītas stingrākas vīzu izsniegšanas procedūras valsts amatpersonām, taču tas neattiekšoties uz ierindas pilsoņiem.

"Tas ko tagad redzam, ir Lukašenko izmisums," atzina komisāre. "Tas ir režīms, kas liedzis savai tautai brīvas un godīgas vēlēšanas. Tas ir režīms, ka politisko opozīciju iesloga cietumā. Tas ir režīms, kas nolaupīja pasažieru lidmašīnu (..), bet tagad (..) agresijas aktā izmanto nevainīgus cilvēkus. Tas nav režīms, ar kuru mums vajadzētu sadarboties."

Starp Briseli un Minsku pagājušā gada jūlijā stājās spēkā vienošanās par vīzu izsniegšanas procedūras atvieglošanu un vīzu nodevu samazināšanu Baltkrievijas pilsoņiem, kas vēlas īslaicīgi apmeklēt ES.

Taču abu pušu attiecības strauji pasliktinājās pēc pagājušā gada augustā notikušo Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanas un tam sekojošo protesta demonstrāciju brutālās apspiešanas.

Kopš tā laika Minska, reaģējot uz ES sankcijām, ir izstājusies no līguma ar ES par nelegālo imigrantu readmisiju.

Turklāt Lukašenko autoritārais režīms sācis organizēt nelegālo imigrantu pārsūtīšanu no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas uz ES, izmantojot nelikumīgu Lietuvas, Latvijas un Polijas robežas šķērsošanu.

Lai gan Brisele atbalstījusi Minskas hibrīdkara operācijai pakļautās dalībvalstis, tā sākusi izrādīt satraukumu par to ieņemto stingro nostāju savu robežu aizsardzībai. Īpašu Briseles nepatiku jau tradicionāli izpelnījusies Varšava.

"Ir pilnīgi nepieņemami, ka pie mūsu robežām mirst cilvēki," trešdien izteicās Jūhansone, norādot uz pieciem Polijas pierobežā atrastajiem mirušajiem nelegālajiem imigrantiem.

Komisāre arī paziņoja, ka ceturtdien viņa dosies uz Varšavu, lai tiktos ar Polijas iekšlietu ministru Marjušu Kamiņski.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu