Lietuvā būs obligāta sejas aizsargmasku valkāšana iekštelpās (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Lietuvas valdība trešdien apstiprinājusi prasību par obligātu masku valkāšanu iekštelpās, kam līdz šim bijis tikai ieteikuma raksturs, kā arī ieteikusi gan valsts, gan privātajām juridiskajām personām organizēt darbu attālināti.

Šī prasība stāsies spēkā jau no piektdienas, 1.oktobra.

Ministru kabinets apstiprinājis grozījumus lēmumā par valsts līmeņa ārkārtējo situāciju, paredzot, ka maskas būs jāvalkā telpās, kur notiek tirgošanās, tiek sniegti un saņemti pakalpojumi vai rīkoti pasākumi neatkarīgi no tām vai šīs darbības tiek veiktas, uzrādot tā dēvēto iespēju pasi - dokumentu, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, pārslimojis šo slimību vai pēdējo 48 stundu laikā saņēmis negatīvu testa rezultātu.

Par maskas nevalkāšanu būs personiski jāatbild pašam prasības pārkāpējam - klientam vai pakalpojuma saņēmējam.

Kā pastāstījis veselības ministrs Arūns Duļķis, paliek spēkā arī līdzšinējie izņēmumi - maskas nav obligātas cilvēkiem, kuri tās nevar valkāt veselības stāvokļa vai sniegto pakalpojumu rakstura dēļ, kā arī kinoteātros un ēšanas laikā sabiedriskās ēdināšanas iestādēs.

Premjerministre Ingrīda Šimonīte norādījusi, ka maskas būs jāvalkā arī darbā, ja cilvēki strādā "fiziskā saskarsmē slēgtās telpās".

Skolās būs spēkā līdzšinējā kārtība, kas nosaka, ka maskas nav jāvalkā vienīgi sākumskolas klašu skolēniem.

Lēmums noteikt obligātu prasību par masku valkāšanu pieņemts saistībā ar strauju jaunā koronavīrusa delta paveida izplatīšanos un nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju valstī.

"Pašlaik Lietuvā vakcinācijas vai pārslimošanas ceļā imunitāti pret Covid-19 ieguvuši 67,7% iedzīvotāju, tomēr imunizācijas līmenis joprojām nav pietiekams, lai vīrusa izplatību pakļautu kontrolei," norādīts lēmuma paskaidrojuma rakstā.

Kopš 13.septembra Lietuvā ir spēkā ierobežojumi cilvēkiem, kuriem nav iespēju pases. Viņiem atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, apmeklēt bibliotēkas un muzejus un saņemt nepieciešamos valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumus, bet liegts apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

Iespēju pasu īpašniekiem savukārt nav jāievēro nekādi ierobežojumi, bet viņiem pašlaik ieteikts turpināt ievērot drošības prasības - valkāt maskas, dezinficēt rokas un sabiedriskās vietās ieturēt drošu atstatumu starp cilvēkiem.

Pagājušajā nedēļā 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju Lietuvā pārkāpa 500 robežu un līdz ar to valsts kopumā nonāca tā dēvētajā melnajā zonā pēc četru zonu dalījuma, kas ieviests epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai pašvaldībās, bet līdz šai trešdienai tas pieaudzis jau līdz 656,3.

Aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta vēl 1847 cilvēkiem un reģistrēti vēl 14 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi. Slimnīcās pašlaik tiek ārstēts 1171 Covid-19 pacients, 129 no viņiem atrodas reanimācijā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu