Krievija bloķē vairāku ANO sankciju komiteju darbu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Eduardo Munoz/Pool

Krievija bloķē vairāku ANO izmeklēšanas komiteju darbu, apgalvojot, ka tajās trūkst ģeogrāfiskās daudzveidības un tās sliecas nostāties Rietumu pusē, trešdien atklājuši diplomāti.

Krievijas dēļ vairākas komitejas, kas uzrauga ANO ieroču embargo un ekonomisko sankciju ievērošanai konflikta zonās, ir nobloķētas, tostarp vairāku komiteju darbs traucēts mēnešiem ilgi, atklāja diplomāti.

Visas nobloķētās komitejas pašreiz atjauno savu sastāvu.

Komiteju darbs bloķēts laikā, kad Maskava acīmredzot vēlas palielināt savu ietekmi Āfrikā, sevišķi franciski runājošajās valstīs, kas lielā mērā līdz šim atradās Parīzes ietekmes zonā.

Ekspertu iecelšana komitejā, kas uzrauga situācijai Centrālāfrikas Republikā, ir nobloķēta kopš 31.augusta, bet Kongo Demokrātiskās Republikas komitejas mandāts beidzās 1.augustā.

Savukārt ekspertu komitejai, kas uzrauga situācijai Mali, darbu nāksies pārtraukt šodien, bet Dienvidsudānas komiteja nestrādā kopš 1.jūlija.

Komiteja, kas uzrauga situācijai Centrālāfrikas Republikā, šogad nosodīja smagos cilvēktiesību pārkāpumus, ko pastrādājuši algotņi no tā dēvētās Vāgnera grupas, kas ir privāts Krievijas drošības uzņēmums.

Tiek uzskatīts, ka šis uzņēmums ir saistīts ar Kremli un ved sarunas ar Mali valdību par savu algotņu nosūtīšanu turp.

Diplomāti atklāja, ka Krievija ir liegusi vairākiem konkrētiem ekspertiem darbu komitejās, kas sastāv no nepilna desmita ekspertu un regulāri sniedz atskaites par sankciju pārkāpumiem.

"Nobloķēto vidū ir vairāki Āfrikas eksperti," atklāja kāds diplomāts, tādējādi noraidot Maskavas apgalvojumus, ka komitejas ir pārāk rietumnieciskas.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu