EK vēl nevienojas par atveseļošanās līdzekļu piešķiršanu Ungārijai (13)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Viktors Orbāns
Viktors Orbāns Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien pavēstīja, ka nav panākusi vienošanos par Ungārijai paredzēto pandēmijas krīzes atveseļošanās līdzekļu miljardu atbloķēšanu, turpinoties strīdam par LGBTQ tiesībām un demokrātijas normām.

EK ir atbildīga par 800 miljardu eiro atveseļošanās fonda līdzekļu izmaksu, un tā vēl nav devusi zaļo gaismu Ungārijas 7,2 miljardu eiro plānam, neraugoties uz diviem nokavētiem termiņiem.

EK Ungārijas konservatīvajam premjerministram Viktoram Orbānam atvēlējusi laiku līdz septembra beigām problēmu atrisināšanai, bet Eiropas Savienības (ES) pārstāve sakariem ar presi sacīja, ka vienošanās laikā panākta netiks.

"Mūsu sadarbība ar Ungārijas varasiestādēm šajā procesā turpinās, un mēs patiešām strādājam, lai pabeigtu mūsu izvērtējumu iespējami drīz," preses brīfingā Briselē sacīja Vērle Neitsa.

Strupceļa situācija izveidojusies pēc spriedzes Ungārijas un tās ES partneru starpā ap Ungārijas likumu, kas atbilstoši kritiķu viedoklim liek vienādības zīmi pedofilijas un homoseksualitātes starpā.

Orbāns skaidro, ka likums iecerēts bērnu aizsardzībai un atsakās to atsaukt, neraugoties uz EK kritiku un juridiskajiem soļiem.

Vairākas dalībvalstis Nīderlandes vadībā uzstāj, ka EK jāietur stingra nostāja un jāatsakās izmaksāt atveseļošanās fonda līdzekļi, ja Budapešta nepaudīs apņemšanos veikt reformas.

"Mēs gribam būt pārliecināti, ka nenotiek krāpšana, vai arī, ja ir korupcija ar Eiropas līdzekļiem, juridiskā sistēma to var atrisināt," sacīja ES diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms.

ES uzstāj, ka tās novērtējums atveseļošanās plānam nav saistīts ar LGBTQ likumu un ka kavēšanās notiek, jo Ungārijas pusē ir trūkumi attiecībā uz pretkorupcijas saistībām un tiesu neatkarības garantijām.

ES mudina Ungāriju apņemties veikt vairākas reformas tiesu neatkarības un korupcijas apkarošanas labā, lai varētu sākt maksājumu veikšanu.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu