"Es paliku Krievijā līdz pēdējam" - žurnālists komentē aizbraukšanu un viņa izsludināšanu meklēšanā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “The Insider” galvenais redaktors Romāns Dobrohotovs
Pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “The Insider” galvenais redaktors Romāns Dobrohotovs Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pētnieciskās žurnālistikas izdevuma “The Insider” galvenais redaktors Romāns Dobrohotovs komentējis savu aizbraukšanu no Krievijas un valsts iestāžu pret viņu ierosināto krimināllietu par nelikumīgu robežas šķērsošanu, kā arī viņa izsludināšanu meklēšanā, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Ceturtdien Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) paziņoja, ka Dobrohotovs augustā nelikumīgi esot šķērsojis Krievijas-Ukrainas robežu, tāpēc viņš izsludināts meklēšanā.

Saistībā ar šo lietu Krievijas varas iestādes veica kratīšanas Dobrohotova vecāku un māsas mājokļos.

Krimināllieta pret Dobrohotovu par nelikumīgu robežas šķērsošanu ierosināta jau 7.septembrī, bet meklēšanā FSB viņu izsludināja 23.septembrī.

Dobrohotovs, komentējot apsūdzības, uzsvēra, ka tas viss esot “izzīsts no pirksta”, jo viņam bija visas tiesības pamest Krieviju.

Viņš atklāja, ka kratīšanas laikā augustā viņam tika atņemta izbraukšanai uz ārzemēm nepieciešamā pase, tomēr parastā pilsoņa pase viņam palikusi.

“Es paliku Krievijā līdz pēdējam. Jau kopš 2018.gada man visi teica, ka pēc visiem šiem [“The Insider” veiktajiem] pētījumiem turpināt dzīvot Maskavā esot neprāts un pašnāvība. Es šo brīdinājumus ignorēju. Tikai tad, kad FSB izlauza mana dzīvokļa durvis un atņēma datorus un telefonus, kļuva skaidrs, ka strādāt Krievijā man vairs neļaus,” norāda Dobrohotovs.

“Viņi man nelikumīgi atņēma ārzemju pasi, bet tagad piešuj krimināllietu. Viņus pašus vajadzētu tiesāt par nelikumīgu pārvietošanās brīvības ierobežošanu,” viņš piebilda.

Dobrohotovs ir pārliecināts, ka jaunākās pret viņu ierosinātās krimināllietas mērķis ir izdarīt spiedienu uz viņa tuviniekiem un iegūt piekļuvi viņu sarakstēm, lai noskaidrotu Dobrohotova pašreizējo atrašanās vietu.

Dobrohotovs uzsver, ka viņš pagaidām neatklās valsti, kurā šobrīd atrodas.

Tāpat viņš piebilst, ka viņa aizbraukšana no Krievijas un jaunās krimināllietas nekādā veidā neietekmēšot “The Insider” darbu.

“Redakcija turpinās strādāt vēl aktīvāk, mēs plānojam meklēt jaunus cilvēkus un taisīt jaunus pētījumus, kas būs vēl jaudīgāki par līdzšinējiem,” viņš piebilda.

Šā gada jūlijā Krievija iekļāva “The Insider” “ārvalstu aģentu” sarakstā.

Toreiz Dobrohotovs uzsvēra, ka izdevums savu darbību turpinās ierastā režīmā un nepakļausies Krievijas likumiem, tāpēc ka “The Insider” ir reģistrēts Latvijā.

“The Insider” dibināts 2013.gadā un tas specializējas izmeklējošajā žurnālistikā.

“The Insider” kopā ar projektu “Bellingcat” izmeklējis vairākas skaļas lietas, tostarp Krievijas līdzdalību Malaizijas lidmašīnas notriekšanā virs Austrumukrainas un Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu