VARAM pieprasa paskaidrojumu Čudaram par likuma "Par pašvaldībām" nepildīšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars
Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars Foto: Paula Čurkste/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasījusi Salaspils novada pašvaldības domes priekšsēdētajām Raimondam Čudaram (JV) sniegt paskaidrojumu par likuma "Par pašvaldībām" nepildīšanu, neveidojot komitejas atbilstoši proporcionalitātes principam un nekavējoši izpildīt likuma normu, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Ministrija, pamatojoties uz Salaspils novada pašvaldības domes deputāta iesniegumu, ir konstatējusi, ka Salaspils novada dome nav ievērojusi likuma "Par pašvaldībām" 54.panta regulējumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot proporcionalitātes principu.

Ar Administratīvās rajona tiesas 2021.gada 17.septembra lēmumu ir apmierināts Salaspils novada domes deputāta lūgums par pagaidu noregulējumu un Salaspils novada pašvaldības domei ir uzlikts pienākums viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot tiesas lēmumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu.

VARAM atgādina, ka 2021.gada 9.jūlijā ir stājies spēkā Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums, ar kuru ir atstāts negrozīts Administratīvās apgabaltiesas spriedums. Ar apgabaltiesas spriedumu Salaspils novada pašvaldības domei ir uzlikts pienākums viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas izdot lēmumu par domes komiteju sastāva noteikšanu, ievērojot tiesas spriedumā ietvertos apsvērumus par deputātu vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanu. Senāts spriedumā ir norādījis Salaspils novada domei, ka aktuālās tiesību normas nav mainījušās, tāpēc, veidojot komiteju sastāvus, ir pamats tās piemērot tādā veidā, kā atzinusi Satversmes tiesa.

Satversmes tiesa 2018.gada spriedumā norādīja, ka likuma "Par pašvaldībām" ietvertā proporcionalitātes principa mērķis ir paredzēt pienākumu pašvaldības domes pastāvīgo komiteju izveidošanā un darbībā ievērot proporcionalitāti, ciktāl tas ir objektīvi iespējams. Atkāpes no proporcionalitātes nevar tikt attaisnotas, atsaucoties uz politisku izšķiršanos. Saskaņā ar proporcionalitātes principu izveidotais pašvaldības iedzīvotāju pārstāvības modelis ir jāievēro arī pašvaldības domes pastāvīgo komiteju veidošanā un darbībā.

Satversmes tiesas spriedums un tajā sniegtā attiecīgās tiesību normas interpretācija ir obligāta visām valsts un pašvaldību institūcijām un amatpersonām.

Pašvaldības domei ir pienākums ievērot proporcionalitātes principu, lai ikviens deputāts tiktu pilnvērtīgi iesaistīts tās darbā. To nosaka likums "Par pašvaldībām", kur paredzēts, ka pašvaldības domes deputātu kandidātu saraksta pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no pašvaldības domes deputātu kandidātu saraksta ievēlēto deputātu skaitam.

Līdz ar to Salaspils novada pašvaldības domei saskaņā ar likumu bija pienākums uzreiz veidot komitejas atbilstoši proporcionalitātes principam. Ņemot vērā minēto un ievērojot gan tiesu praksē nostiprinātās, gan tiesas spriedumā par pagaidu noregulējumu ietvertās atziņas, ministrija pieprasa Salaspils novada pašvaldības domes priekšsēdētāju nekavējoties sniegt paskaidrojumu par proporcionalitātes principa nepildīšanu, kā arī nodrošināt likuma "Par pašvaldībām" un tiesas lēmuma izpildi.

Kā vēstīts, 2021.gada pašvaldību vēlēšanās Salaspils novada domē ir ievēlēti 15 deputāti, no kuriem 53,33% jeb astoņi deputāti ievēlēti no partijas "Jaunā vienotība" saraksta; 20% jeb trīs deputāti no Nacionālās apvienības, "Latvijas Reģionu apvienības" un "Latvijas Zemnieku savienības" saraksta; 20% jeb trīs deputāti no Latvijas Zaļās partijas saraksta, 6,67% jeb viena deputāte no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" saraksta.

Taču, ievēlot komiteju locekļus, vidēji viens no politiskās partijas "Vienotība" saraksta ievēlētais deputāts domē strādā 2,13 komitejās. Viens no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" saraksta ievēlētais deputāts vidēji strādā divās komitejās. Viens no Latvijas Zaļās partijas ievēlētais deputāts vidēji strādā 1,67 komitejās. Viens no Nacionālās apvienības, "Latvijas Reģionu apvienības" un "Latvijas Zemnieku savienības" saraksta ievēlētais deputāts vidēji strādā 1,33 komitejās.

Salaspils novada domes deputāts Jānis Nebars (NA) norādīja, ka tiesa lēmumā par pagaidu noregulējumu norāda, ka ir pamats secināt, ka proporcionalitātes pārkāpums ir saistīts ar divu politisko spēku savstarpējo politisko cīņu, kur dominējošais politiskais spēks, "Jaunā vienotība", atkārtoti, ignorējot tiesu praksē nostiprinātās atziņas, izmanto savas vairākuma tiesības tieši attiecībā pret pieteicēja pārstāvēto politisko spēku.

Arī iepriekšējā Salaspils novada domes sasaukuma laikā ar tiesas spriedumu tika atzīts proporcionalitātes pārkāpums domes pastāvīgo komiteju izveidē.

Nebars uzskata, ka Čudara rīcība esot necieņa pret demokrātijas procesiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu