Tripoles priekšpilsētā aizturēti aptuveni 4000 migranti

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Lībijas amatpersonas sestdien paziņojušas, ka Iekšlietu ministrijas rīkotā drošības operācijā, kas bijusi vērsta pret nelegālo migrāciju un narkotiku tirdzniecību, aizturēti aptuveni 4000 migranti, tai skaitā simtiem sieviešu un bērnu.

Operācijas gaitā piektdien bloķēta Tripoles rietumu priekšpilsēta Gargareša, kas pēdējo gadu laikā pieredzējusi vairākus līdzīgus reidus, bet šo aculiecinieki raksturojuši kā plašāko un intensīvāko.

Lībijas Ģenerālprokuratūras paziņojum­ā norādīts, ka operācijā pārbaudīti objekti, kas izmantoti "nelegālās migrācijas organizēšanai, narkotiku, alkohola un šaujamieroču tirdzniecībai", aizturēts liels skaits "noziegumu vaininieku", bet simtiem nelegālo migrantu pārcelti uz patversmēm.

Sociālajos tīklos izplatīti fotouzņēmumi, kuros redzams, ka migranti tiek vesti prom vaļējās kravas automašīnās un ekskavatori nolīdzina ar zemi viņu mājokļus.

Lībijas valdības amatpersona, kas vēlējusies palikt anonīma, norādījusi, ka daudzi aizturētie nelegāli dzīvojuši Lībijā gadiem ilgi un varasiestādes centīsies pēc iespējas vairāk migrantu nosūtīt atpakaļ uz viņu izcelsmes valstīm.

Kopš 2011.gadā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībija izveidojusies par vienu no galvenajiem tranzīta ceļiem, caur kuru migranti no citām Āfrikas valstīm un Tuvajiem Austrumiem cenšas nokļūt Eiropā. Cilvēku kontrabandisti savukārt iedzīvojas, vedot migrantus pāri Lībijas garajai robežai ar sešām kaimiņvalstīm un piedāvājot viņiem bīstamu ceļojumu pāri Vidusjūrai nedrošās gumijas laivās.

Cilvēktiesību organizācijas "Belaady" aktīvists Tariks Lamlums norādījis, ka daudzus Iekšlietu ministrijas operācijā aizturētos migrantus ANO bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) iepriekš reģistrējusi kā bēgļus vai patvēruma meklētājus un reidu laikā pieļauti cilvēktiesību pārkāpumi, īpaši pret sievietēm vai bērniem. UNHCR pagaidām nav komentējusi šo situāciju.

Bažas par cilvēktiesību pārkāpumiem paudusi arī Norvēģijas Bēgļu lietu padome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu