Jeep Grand Cherokee dizains par krietni zemāku cenu - jaunā Jeep Compass apskats (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Jeep Compass
Jeep Compass Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Nu, draugi, kas tas par auto? Jeep Grand Cherokee? Nu, gandrīz. Patiesībā tas ir Jeep Compass. Granda mazais brālis. Jeep darījis visu iespējamo, lai automašīna izskatītos līdzīga bezceļa leģendai. Par to gādā tumšināta radiatora reste, platāks bampers un jauni LED lukturi. Šķiet, ka nav nekas daudz, bet, re, pietiek!

Raidījuma TV Auto ziņas vadītājs Normunds Avotiņš: "Braucot ar jauno Compass, novērojums bija, ka mašīna vieš vismaz 60% respekta, ko raisa lielais Grand Cherokee. Jautājums, vai arī zem motorpārsega ir 60 - 70% lielā granda? Es teiktu, ka nē, jo aiz bravūrīgās priekšas atrodas 1,3 l motors."

Atšķirībā no Cherokee brāļiem, Jeep Compass nav vis Amerikas, bet Eiropas ražojums. Mūsu tirgum paredzētie auto tapuši Fiat rūpnīcā Itālijā, jo

Jeep jau daudzus gadus ietilpst koncernā FCA, ko tagad aprijis jauns konglomerāts vārdā Stellantis.

Tā kā krosovera pamatā ir viegla priekšpiedziņas platforma, Compass aprīko vai nu ar 1,3 benzīna turbo, vai 1,6 litru dīzeli. Pilnpiedziņa nu pieejama tikai kopā ar lādējamo hibrīdu, un tā ir elektriska.

Jeep Compass
Jeep Compass Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Jaunais Compass salonā izskatās pēc veiksmīga imigranta. Ieradies pilsētā, dabūjis labu darbu un izmetis ārā visas vecās drēbes. Sapircis visu jaunu un pēc pēdējās modes."

Stūre nu ir gluži kā jaunajam "grandam", un liels ekrāns iecelts pašā goda vietā. Tajā pašā laikā svarīgākās pogas - klimata iekārtai un radio - ir saglabājušas savu vietu. Toties ir virtuālais panelis, ko vēl pirms laika no Jeep Compass diez vai varēja gaidīt. Paneļa iedalījums zonās un dizains kā tāds arī ir oriģināls, ne kā citiem.

Ja ārpusē Compass velk uz labu feisliftu, tad iekšpusē tas faktiski ir jauns modelis.

Normunds Avotiņš: "Par spīti smalkām vadītāja saskarnēm, Compass joprojām ir tāds kā ar cirvi iztēsts, pamatīgs. Te ir atsevišķa ventilācija, šajā klasē tā joprojām ir ne vienmēr; abu tipu lādētāji un pat 220 V ligzda. Var pieslēgt datoru. Jeep Compass perfekti ilustrē apgalvojumu, ka mūsdienās cilvēkiem nevajag zināt, cik liels ir viņu automašīnas motors. Rūc? Iet? Cik patērē? Viss."

Jeep Compass instrumentu panelis
Jeep Compass instrumentu panelis Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Un Compass gan iet, gan rūc. Nē, patiesībā neko daudz nerūc gan. Mazais dzinējs ir diezgan kluss, un skaņas izolācija arī ir līmenī. Šādās automašīnās ļoti daudz atkarīgs no pārnesumkārbas. Tā jaunajā Compass ir visai ok. Plūdeni pārslēdzas un atrod pareizo pārnesumu īstajā brīdī.

Bet - vai Jeep Compass ir arī īstā cena? Šķiet, ka jā. Jeep dīleris Autobrava Motors ziņo, ka ar manuālo kārbu Compass sākas ar 27 000 eiro, ar divsajūgu - ap 29 000. 80 gadu jubilejas modeļi un S modelis ir ekskluzīvāki, tādēļ dārgāki.

Jeep Compass
Jeep Compass Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Šāda automašīna ar modīgo pelēko krāsu un visiem televizoriem varētu maksāt nedaudz virs 35 000 eiro. Tikpat, cik jaunais Nissan Qashaqi. Nekas traks tātad. Precīzāk - 35 990, kas ir testa automašīnas īpašā cena."

Compass ir liels klīrenss, un arī pats tas ir stūrains un būdīgs. Tāpēc

priekšējie jumta statņi ir plati un dažkārt ierobežo redzamību, bet sportiskie diski ar zemprofila riepām dažkārt var padarīt gaitu mazliet kokainu.

Tāda nu ir maksa par neatkārtojamu stilu.

Verdikts

Būtībā Jeep varēja izvēlēties jebkādu dizainu. Atcerēsimies eksperimentu ar Cherokee parasto. Tas bija īpatnējs, bet bija, kam patika. Un tomēr Jeep izvēlējās šo. Baby Grand Cherokee. Feislifta versijā mašīna sasniegusi mērķi - izskatās braši!

Jeep Compass
Jeep Compass Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Jeep Compass

+ līdzīgs Grand Cherokee

+ pilnībā jauns salons

+ pietiekami dinamisks

- statņi aizsedz skatu

- nepatīk zemprofila riepas

- ekrāns dažkārt "bremzē"

Tehnika

Dzinējs: 1332 ccm, R4 turbo

Jauda: 150

Paātrinājums: 9,2

Patēriņš: 5,8

CO2: 151

Cena: no 26 990 eiro

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu