EZA apstiprina "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu papildu devām cilvēkiem virs 18 gadiem (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirmdien apstiprinājusi uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto Covid-19 vakcīnu papildu devām cilvēkiem, kas sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu un otro devu saņēmuši vismaz pirms sešiem mēnešiem.

Lēmumu, vai izplatīt papildu devas, pieņems valstu atbildīgās iestādes, paziņoja EZA.

Aģentūras eksperti izvērtēja datus, kas liecina, ka antivielu līmenis palielinās pēc papildu "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas.

EZA norādīja, ka sirds iekaisuma slimību un citu ļoti retu blakusparādību risks pēc papildu devām nav zināms un tas tiek rūpīgi novērots.

Retos gadījumos cilvēkiem, sevišķi jauniem vīriešiem, pēc sapotēšanās ar "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnu novērots miokardīts.

Uzņēmuma "Moderna" izstrādātā Covid-19 vakcīna un "Pfizer" un "BioNTech" vakcīna apstiprināta papildu devām arī cilvēkiem ar ļoti novājinātu imūnsistēmu vismaz 28 dienas pēc otrās devas saņemšanas.

Dažreiz ar divām devām nepietiek, lai radītu pietiekami daudz antivielu cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, piemēram, cilvēkiem, kuriem transplantēti orgāni.

Lai gan nav tiešu pierādījumu, ka papildu deva spēs pasargāt šādus cilvēkus no saslimšanas ar Covid-19, tiek uzskatīts, ka vismaz daļai pacientu šī aizsardzība būs lielāka, norādīja EZA.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu