Francijas katoļu priesteri seksuāli izmantojuši vismaz 216 000 cilvēku (14)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Francijas Katoļu baznīcas priesteri kopš 1950.gada seksuāli izmantojuši vismaz 216 000 cilvēku, secinājusi komisija, kas izmeklēja seksuālo vardarbību Francijas Katoļu baznīcā, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Izmeklēšanas komisijas vadītājs Žans Marks Sovē pavēstīja, ka Francijas Katoļu baznīcas seksuālās vardarbības upuru skaits var sasniegt pat 330 000, ja varmākām pieskaita arī baznīcu personālu.

Viens no cietušajiem izmeklēšanas komisijas ziņojumu nodēvējis par pagrieziena punktu Francijas vēsturē.

Izmeklēšana, kas veikta pēc Francijas Katoļu baznīcas pasūtījuma, tika sākta 2018.gadā. Izmeklēšanas gaitā apkopota informācija no tiesām, policijas un baznīcām, kā arī uzklausītas upuru liecības.

Izmeklēšanā iegūti pierādījumi, ka Francijas Katoļu baznīcā seksuālus noziegumus pastrādājuši vismaz 2900-3200 cilvēku. Kopējais priesteru un citu baznīcas kalpotāju skaits Francijas Katoļu baznīcā ir aptuveni 115 000.

Lielākā daļa no seksuālās vardarbības upuriem ir mazgadīgi zēni. 80% upuru ir zēni vecumā no desmit līdz 13 gadiem, bet 20% - meitenes dažādās vecuma grupās.

Teju katrā trešajā gadījumā bijusi izvarošana.

Ziņojumā norādīts, ka katoļu baznīca ir vieta, kur ir otrs lielākais seksuālais vardarbības risks aiz ģimenēm un radinieku loka.

Izmeklēšanas komisijas secinājumi izklāstīti gandrīz 2500 lappušu garā ziņojumā.

"Skaitļi ir satraucoši un nevar palikt bez konsekvencēm," sacīja Sovē.

Līdzās pašai izmantošanas traumai upuriem bija jāsadzīvo ar izolāciju, bieži ar kaunu un vainu, viņš sacīja.

Daudzi joprojām cieš no pāridarījuma sekām.

Lielākā daļa seksuālās vardarbības lietu, par kurām izmeklēšanas komisijai ir pierādījumi, ir pārāk senas, lai vainīgos varētu tiesāt.

Pēc seksuālās izmantošanas gadījumu skaita sarukuma pēckara desmitgadēs, skaits pēdējā laikā palicis nemainīgā līmenī.

"Nevajadzētu pieņemt, ka problēma mums ir aiz muguras, tā joprojām pastāv," norādīja Sovē.

Upuru organizācijas "La Parole Liberee" vadītājs Fransuā Devo ilgi gaidītā ziņojuma prezentācijā sacīja, ka baznīca "par visiem šiem noziegumiem samaksās".

Tie būs miljardi dolāru, viņš sacīja.

Fakti par plaši izplatīto seksuālo vardarbību Francijas Katoļu baznīcā ir kārtējais trieciens Katoļu baznīcai, kas daudzviet pasaulē ierauta skaļos seksuālās vardarbības un pedofilijas skandālos.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu