“Ja lāci iemidzinās, ceru, ka vainīgie saņems sodu” (8)

Pie kā noved cilvēku bezatbildība
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV nacionālajā parkā lācis uzbrūk vietējiem apmeklētājiem
ASV nacionālajā parkā lācis uzbrūk vietējiem apmeklētājiem Foto: Wikimedia Commons

Kādam ASV ceļotāju pārītim un viņu sunim brīvdienas kalnos izvērtās bēdīgi. Piknika laikā Apalaču kalnu nacionālajā parkā viņiem uzbruka agresīvs lācis. Sadursme notikusi netālu no apdzīvotas vietas Ešvilas ASV rietumu vidienē. Tomēr pārīša suns arī nav bijis bez vainas. Ieraudzījis tuvojamies lāci, viņš, nebūdams pie saites, sācis riet uz lāci, skriet dzīvnieka virzienā, stāsta parka darbinieki.

Abi ceļotāju pāri guvuši vien dažus sīkus ievainojumus – skrāpējumus un kodumus, kamēr mēģinājuši glābt suni un patverties savā automašīnā. Vienam no viņiem nedaudz izmežģīts plecs. Taču pat tad, kad visi ieslēdzās automašīnā, lācis mēģinājis viņiem piekļūt. Lācis esot bijis tik mērķtiecīgs, ka turpinājis uzbrukumu netipiski agresīvi un ilgi.

Video – ziņas sižets par lāča uzbrukumu Apalaču kalnos

Lāči kalnu parkā esot redzami bieži, bet salīdzinoši retāk piedzīvoti uzbrukumi cilvēkiem. Tomēr pēdējos gados lāči tur siro arvien biežāk, un tad nākas teritoriju pat uz laiku slēgt. Piemēram, kāda parka kempinga iedzīvotājiem lācis centies nozagt ēdienu.

Policijas darbinieki meklēja lāci, taču ne viņu, ne iespējamos mazuļus neatrada. Ja viņu notvertu, tas būtu jāiemidzina agresīvā uzbrukuma dēļ.

Tūkstošiem vietējo iedzīvotāju parka “Facebook” vietnē pauž sašutumu par cilvēku uzvedību savvaļas teritorijās, kurās viņi ir tikai viesi, nevis otrādi.

“Esmu pati personīgi redzējusi to, kā cilvēki pārāk tuvu iet pie lāčiem, kuriem vēl ir līdzi mazuļi.. lai tikai nobildētu to vienu bildīti. Man šķiet, ja apsargs to redz, viņam uzreiz ir jāliek cilvēkiem pamest teritoriju,”

portālā raksta Frānsisa Stīvensa.

“Lācis rīkojās sava instinkta iespaidā, bet cilvēki pieļāva kļūdu. Ja mēs ienākam viņu teritorijā, tas ir risks. Lāci nedrīkst nogalināt. Viņš nav nekāds cilvēkēdājs, kurš staigā apkārt, raisīdams haosu. Tā mēs dzīvojam,”

sašutumu neslēpj Reičela Mārtina.

“Ja lāci iemidzinās, tad es ceru, ka vainīgie saņems sodu par to, ka nacionālajā parkā staigā ar suni bez saites. Tā nav lāča vaina!”

raksta Džeina Mūra.

Kā norāda parka darbinieki, ir ļoti svarīgi ievērot lāču “ziemas sezonas” barības uzņemšanas laiku. Pirms aukstajiem mēnešiem lāči var uzņemt ēdienu pat līdz 20 stundām dienā. Darbinieki norāda, ka nedrīkst atklātās teritorijās atstāt pārtikas atkritumus, kas pievilinātu lāčus, suņiem ir jābūt pavadā vai arī apgādātiem ar izsekojamām kaklasiksnām.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu