PVO apstiprinājusi pasaulē pirmo vakcīnu pret malāriju (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Pasaules Veselības organizācija (PVO) plašai lietošanai Āfrikas un citu teritoriju bērnu vidū rekomendējusi pasaulē pirmo vakcīnu pret nāvējošo malāriju.

Malārija ir parazītiska slimība, kas izplatās ar odiem un pasaulē eksistē jau tūkstošiem gadu. Ik gadu šī slimība nogalina vairāk nekā 400 tūkstošus cilvēku visā pasaulē, tomēr visvairāk Āfrikā. Katru gadu no malārijas mirst 260 tūkstoši bērnu, kas jaunāki par 5 gadiem.

Ceļš līdz efektīvas vakcīnas izstrādei ir bijis garš un sarežģīts. Daudzas iepriekšējās vakcīnas bija tikai daļēji efektīvas. PVO apstiprinātā vakcīna “Mosquirix” tiek izstrādāta jau 30 gadus un ir efektīva pret parazītu “plasmodium falciparum”.

Šī ir pirmā vakcīna, kas izgājusi plaša mēroga klīniskos izmēģinājumus un parādījusi, ka spēj ievērojami samazināt malārijas risku bērnu vidū. Tā ir arī pirmā slimība, kas radīta pret parazītu izraisītu slimību, vēstīts izdevumā “The New York Times”.

“Šis ir vēsturisks brīdis. Ilgi gaidītā malārijas vakcīna bērniem ir liels sasniegums zinātnē, bērnu veselības aprūpē un malārijas kontrolē. Šī vakcīna kopā ar citiem rīkiem, kas palīdz cīņā ar malāriju, ļaus ik gadu glābt desmitiem tūkstošu jaunu dzīvību,” pauda PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Klīniskajos izmēģinājumos Lielbritānijas kompānijas “GlaxoSmithKline” izstrādātā vakcīna izrādījās 39% efektīva.

Līdz šim cīņa ar malāriju aprobežojās ar māju apsmidzināšanu ar pretinsektu līdzekļiem dažas reizes gadā, kā arī moskītu tīklu izmantošanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu