Nobela Miera prēmiju iegūst žurnālisti no Krievijas un Filipīnām (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AP/Scanpix

Nobela Miera prēmiju šogad ieguvusi filipīniešu žurnāliste Marija Resa un krievu žurnālists Dmitrijs Muratovs, vēsta ziņu aģentūra AP.

Apbalvojums piešķirts par žurnālistu cīņu par vārda brīvību.

Muratovs ir Krievijas neatkarīgā medija "Novaja Gazeta" galvenais redaktors un viens no dibinātājiem. "Novaja Gazeta" ir visneatkarīgākais laikraksts mūsdienu Krievijā, kam ir fundamentāli kritiska attieksme pret pastāvošo varu," uzsver Nobela komiteja. "Laikraksta faktos balstītā žurnālistika un profesionālais godaprāts padarījis to par svarīgu informācijas avotu par cenzētajiem Krievijas sabiedrības aspektiem, kuri reti tiek pieminēti citos medijos." Šo tematu vidū ir korupcija, policijas pastrādātā vardarbība, nelikumīgie aresti, krāpšanās vēlēšanās un interneta "troļļu fermas", kā arī Krievijas militāristu izmantošana gan Krievijā, gan arī ārvalstīs. 

"Novaja Gazeta" žurnālisti bieži saņem draudus. Nupat apritējuši 15 gadi kopš žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības. Slepkavības pasūtītājs joprojām nav atrasts.

Muratovs Nobela Miera prēmiju veltījis visiem nogalinātajiem un aizdomīgos apstākļos mirušajiem "Novaja Gazeta" žurnālistiem.

Savukārt Resa ir filipīniešu-amerikāņu pētnieciskā žurnāliste un ziņu portāla "Rappler" līdzdibinātāja. "Rappler" kritizēja Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes asiņaino kampaņu pret narkotikām, kuras laikā bez izmeklēšanas vai tiesas sprieduma tika nogalināti daudzi aizdomās turamie. Izdevums arī dokumentējis, kā sociālie tīkli tiek izmantoti viltus ziņu izplatīšanai, politisko oponentu vajāšanai un sabiedrības viedokļa manipulēšanai.

2020.gadā viņu saskaņā ar strīdīgi vērtētu likumu Filipīnās notiesāja par apmelošanu interneta vidē. Tiesību aktīvisti un žurnālisti to nosodīja kā mēģinājumu ierobežot preses brīvību.

Resai un Muratovam prestižais apbalvojums piešķirts par "drosmīgo cīņu par izpausmes brīvību Filipīnās un Krievijā", norāda Nobela komiteja. "Vienlaikus viņi reprezentē visus žurnālistus, kuri seko šim ideālam pasaulē, kurā demokrātija un preses brīvība pastāv arvien skarbākos apstākļos," uzsvērts paziņojumā.

"Es smejos. Nepavisam nebiju to gaidījis," Muratovs norādīja "Telegram" kanālam "Podjom". "Pie mums tagad ir pilnīgs trakums. Es redzēju, ka man zvanīts no Norvēģijas, taču nodomāju, ka tas nav nekas svarīgs.

Teikšu tā: mēs turpināsim pārstāvēt Krievijas žurnālistiku, kura pašlaik tiek apspiesta. Tas arī viss.

Mēs centīsimies palīdzēt cilvēkiem, kuri tagad pasludināti par "ārvalstu aģentiem", kuriem uzbrūk un kurus padzen no valsts."

Resa norādīja, ka apbalvojumu pelnījusi visa "Rappler" komanda. "Mēs jau kopš 2016.gada sakām, ka cīnāmies par faktiem. (..) Domāju, [apbalvojuma piešķiršana] parāda, ka Nobela Miera prēmijas komiteja ir sapratusi, ka pasaule bez faktiem nozīmē pasauli bez patiesības un uzticēšanās," viņa sacīja.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apsveica Muratorvu ar prestižās godalgas piešķiršanu, cildinot viņu kā "talantīgu un drosmīgu" cilvēku.

"Mēs varam apsveikt Dmitriju Muratovu. Viņš konsekventi strādājis atbilstoši saviem ideāliem, turējies pie šiem ideāliem, viņš ir talantīgs un drosmīgs. Tas ir liels pagodinājums, un mēs viņu apsveicam," konferences zvanā žurnālistiem sacīja Peskovs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu