VMD: Šogad egļu astoņzobu mizgrauzis ietekmējis mežaudzes aptuveni 200 hektāru platībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Šogad egļu astoņzobu mizgrauzis varētu būt būtiski ietekmējis mežaudzes aptuveni 200 hektāru platībā, bet šīs aplēses var mainīties atkarībā no tā, cik precīzi meža īpašnieki izvērtēs bojājumu apjomus, aģentūra LETA noskaidroja Valsts meža dienestā (VMD).

Minētajā apjomā netiek iekļautas mežaudzes ar atsevišķiem bojātiem kokiem, bet tikai tās, kur kaitēkļa bojājumi uzskatāmi par būtiskiem.

Kā novērojis VMD eksperts Oskars Zaļkalns, lieli egļu astoņzobu mizgrauža bojājumu apjomi šogad vienlaidus platībās nav. Atsevišķas ligzdas novērojamas visā valsts teritorijā, it īpaši vietās, kur notikušas mitruma režīma izmaiņas, vai arī audzēs, kuras bijušas pakļautas sakņu trupes ietekmei.

Pēc Zaļkalna sacītā, tas skaidrojams ar to, ka vasaras otrā puse bija sausa un silta, bet minētajās vietās kokiem trūka ūdens.

"Mitruma trūkums izsauc koku vīšanu ar pastiprinātu terpēnu izdalīšanos, tas kalpo par signālu mizgraužiem, ka koki ir novājināti un to aizsargspējas ir samazinātas," skaidro VMD eksperts.

Tāpat viņš uzsvēra, ka egļu astoņzobu mizgrauzis ir bijis un būs sastopams visā Latvijas teritorijā. Vēsā laika dēļ šogad mizgrauzim pirmā paaudze bija ļoti neizteikta. Pašreiz bojājumi parādās no otrās paaudzes invāzijas.

"Pašlaik ir grūti prognozēt, kāda būs situācija nākamajā gadā, tā būs atkarīga no klimatiskajiem apstākļiem līdz nākošajam pavasarim," komentēja Zaļkalns.

Tāpat viņš piebilda, ka pēc šī gada novērojumiem liela savairošanās netiek prognozēta, bet izmaiņas var notikt, ja laika apstākļi ietekmēs egļu audzes.

Jau ziņots, ka VMD katru gadu apkopo datus par mežaudžu bojājumiem, kas uzkrāti no VMD sanitārajiem atzinumiem. Pēc VMD eksperta paustā, salīdzinot ar 2019.gadu, 2020.gadā kaitēkļu bojājumi samazinājās, kas galvenokārt saistīts ar egļu astoņzobu mizgrauža aktivitātes krišanos tam nelabvēlīgo klimatisko faktoru dēļ, jo 2020.gadā bija ļoti vēss pavasaris.

Neskatoties uz to, VMD sanitārie atzinumi pēdējos divos gados tomēr izsniegti salīdzinoši lielās platībās - ja vairākos iepriekšējos gados egles mizgrauži nopostīja aptuveni 30-50 hektārus gadā, tad pēdējos divos gados tie bija attiecīgi 675 hektāri 2019.gadā un 576 hektāri 2020.gadā.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai. Dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu