Medicīnas studenti arī šajā saslimstības vilnī brīvprātīgi palīdz stacionāros (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mediķi slimnīcā. Ilustratīvs attēls.
Mediķi slimnīcā. Ilustratīvs attēls. Foto: Marianne Loorents / Postimees

Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) medicīnas studenti arī šajā Covid-19 vilnī turpina sadarbību ar slimnīcām, lai atbalstītu medicīnas personālu pacientu aprūpē, atzīmēja augstskolu pārstāvji.

Kā skaidroja LU prorektors Valdis Segliņš, LU nav izstrādāts administratīvais rīkojums par studentu iesaisti,

taču rezidenti brīvprātīgi turpina palīdzēt stacionāros.

Bieži vien medicīnas studenti procesā ir iesaistīti tik ļoti, ka viņus grūti atgūt studiju procesā, stāstīja augstskolas prorektors.

RSU pārstāve Ieva Nora Gediņa informēja, ka RSU studentu iesaiste iepriekšējos pandēmijas viļņos bija plaša, bet balstīta brīvprātībā. No augstskolas puses tā netika koordinēta, lai arī augstskola izplatīja Veselības ministrijas aicinājumus pieteikties Covid-19 pacientu aprūpei. Līdzīgi RSU rīkosies arī tagad.

RSU Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētāja Paula Feldmane papildināja, ka RSU studenti iepriekšējos pandēmijas viļņos plaši nāca palīgā mediķiem, lai pēc iespējas atslogotu ārstu un citu veselības aprūpes darbinieku darbu.

"Šis bija brīvprātībā balstīts solis, kuru ticu, ka studenti būs gatavi atkārtot, ja situācija kļūs katastrofāli smaga. No Studējošo pašpārvaldes puses mēs studentus mēģināsim mobilizēt. Ņemot vērā, ka medicīnas un veselības aprūpes studenti ir vakcinējušies, atsaucība varētu būt vēl lielāka nekā iepriekš," sacīja Feldmane.

LETA jau ziņoja, ka 7.oktobrī Valsts operatīvā medicīniskā komisija nolēmusi Latvijas medicīnas nozarē izsludināt ārkārtas situāciju.

Tas nozīmē, ka ārstniecības iestādes būs pilnvarotas brīvāk rīkoties ar saviem resursiem, lai sniegtu palīdzību gan Covid-19, gan neatliekamajiem pacientiem ar citām saslimšanām.

Veselības ministrijā iepriekš skaidroja, ka ārkārtas situācija medicīnā uztverama kā pēdējais signāls sabiedrībai, ka situācija ārstniecības iestādēs ir ļoti sarežģīta, un ir nepieciešams ikviena atbalsts cīņā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu.

Ārkārtējo situāciju medicīnā izsludina gadījumos, ja tūlītēji pieejamo medicīnisko resursu apjoms neatbilst esošajam vai prognozējamam cietušo vai saslimušo skaitam.

Veselības ministrija ir izplatījusi aicinājumu visiem mediķiem un medicīnas studentiem pieteikties palīdzēt Covid-19 pacientu aprūpē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu