Igaunijā amatā stājas jaunais prezidents Alars Kariss

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Igaunijā šodien amatā stājies jaunais valsts prezidents Alars Kariss, pārņemot pilnvaras no Kersti Kaljulaidas, kura amatā atradās iepriekšējos piecus gadus.

Svinīgā Rīgikogu sēdē jaunais prezidents devis amata zvērestu un saņēmis prezidenta regālijas.

Pirms oficiālās prezidentu nomaiņas ceremonijas nākamais prezidents ar dzīvesbiedri ieradās pie Kadriorgas pils, kur viņus sagaidīja prezidente Kaljulaida ar savu dzīvesbiedru.

Plkst.17 Kadriorgas Mākslas muzejā tiks rīkota prezidenta pieņemšana konstitucionālo institūciju pārstāvjiem, augstām valsts amatpersonām un diplomātiskā korpusa pārstāvjiem, kurā uzrunas teiks jaunais prezidents, Rīgikogu spīkers Jiri Ratass un premjerministre Kaja Kallasa.

Foto: AP/Scanpix

Līdzšinējais Igaunijas Nacionālā muzeja direktors Alars Kariss valsts prezidenta amatā tika ievēlēts 31.augustā Rīgikogu balsojumā. Abu parlamenta valdošās koalīcijas partiju - Reformu partijas un Centra partijas - izvirzīto kandidātu otrajā balsošanas kārtā atbalstīja 72 Rīgikogu deputāti, vēl astoņi biļeteni nebija aizpildīti.

Lai kandidāts tiktu ievēlēts, Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, viņam jāiegūst vismaz divu trešdaļu deputātu atbalsts jeb 68 balsis.

63 gadus vecais Kariss absolvējis Igaunijas Dabaszinātņu universitāti, pēc specialitātes ir biologs. No 2003. līdz 2007.gadam bijis Dabaszinātņu universitātes rektors, no 2007. līdz 2012.gadam - Tartu Universitātes rektors, no 2013. līdz 2018.gadam - Igaunijas valsts kontrolieris, bet kopš 2018.gada ir Igaunijas Nacionālā muzeja direktors. Par savām galvenajām prioritātēm prezidenta amatā viņš nosaucis izglītību, zinātni un inovācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu