Amerikāņu pāris pieķerts mēģinājumā pārdot slepenu informāciju par kodolzemūdenēm (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Rietumvirdžīnijas štatā sestdien aizturēts karaflotes inženieris un viņa sieva, kuri kādai ārvalstij mēģinājuši pārdot slepenu informāciju par ASV kodolzemūdenēm.

ASV Tieslietu ministrija pavēstīja, ka Džonatans un Diāna Tebi mēģināja pārdot informāciju par ASV karakuģiem, kas darbināmi ar kodolenerģiju.

Viņi to pārdeva personai, ko uzskatīja par ārvalsts pārstāvi, bet kas patiesībā bija ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents.

42 gadus vecais ASV Karaflotes inženieris Džonatans Tebi, kuram bija piekļuve slepenai informācijai, 2020.gada aprīlī nosūtīja ārvalsts valdībai paraugu ar viņam pieejamo informāciju un instrukcijas tālāku kontaktu nodibināšanai.

Pēc tam Tebi sāka ar šifrēta e-pasta starpniecību sazināties ar personu, ko uzskatīja par ārvalsts pārstāvi, bet kas patiesībā bija FIB aģents.

Par slepeno informāciju FIB aģents samaksāja Tebi aptuveni 100 000 dolārus kriptovalūtā.

2021.gada jūnijā Tebi devās uz vietu, kur bija sarunāts nodot informāciju. Tur Džonatans Tebi, kamēr viņa sieva novēroja apkārtni, atstāja sviestmaizē noslēptu SD karti iepriekš norunātā vietā. SD karte saturēja informāciju, kas saistīta ar zemūdeņu kodolreaktoriem.

2021.gada augstā Tebi nodeva vēl vienu SD karti, kas šoreiz bija apslēpta košļājamās gumijas paciņā.

FIB Tebi pāri aizturēja oktobrī pēc vēl vienas SD kartes nodošanas. Otrdien viņiem būs jāstājas tiesas priekšā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu