Kādi bija mātes un bērnu tērpi 150 gadu griezumā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Māris Morkāns

Par godu Modes muzeja piecu gadu jubilejai izstādē apskatāmi vairāki desmiti vērtīgu eksponātu no muzeja kolekcijas – dāmu un bērnu tērpi, kas aptver 150 gadu periodu: no 1850. līdz 2000. gadam. Muzeja kolekcija šo piecu gadu laikā izaugusi līdz vairāk nekā divarpus tūkstošiem priekšmetu.

Izstādes centrā ir ikoniskais mātes un bērna tēls un tā mainīgās izpausmes modē: no Viktorijas laikmeta ģimenes kulta un striktajiem ģērbšanās un piedienības noteikumiem, kas attiecās gan uz pieaugušajiem, gan bērniem, līdz lielajām pārmaiņām dzīvē un modē pēc Pirmā pasaules kara, pamazām nonākot pie mūsdienu daudz brīvākās pieejas un ērta, īpaši bērniem dizainēta apģērba.

Apmeklētājiem ir iespēja redzēt gan 19. gadsimta apjomīgos dāmu tērpus, gan aizkustinošas meiteņu kleitiņas un zēnu uzvalciņus un jūrnieku kostīmiņus, gan 20. gadsimta pirmās puses elegantos tērpus un arī mūsdienu modes spilgtās izpausmes sieviešu un bērnu apģērbā, kā arī katram periodam atbilstošus apavus un galvassegas. Izstādes mazajiem apmeklētājiem īpaši patiks miniatūrās Viktorijas laika “istabiņas”, kas ļauj novērtēt, cik ļoti mainījies mūsu dzīvesveids kopš 19. gadsimta, kā arī apskatīt dažādu periodu rotaļlietas, kuru vidū gan senākas, gan jaunākas lelles, lāči un mašīnas.

Foto: Māris Morkāns

Izstāde ļauj gūt ieskatu ne vien mainīgajā modē, bet arī tajās izmaiņās, ko šo 150 gadu laikā piedzīvojusi attieksme pret bērniem ģimenē, kā arī sabiedrības kopējais dzīves līmenis. Kā atzīst Modes muzeja vadītāja, arhitekte Nataļja Muzičkina: “Tas, kas mums šķiet nemainīgs – māte un bērns, attiecības ģimenē – patiesībā ir ļoti mainījies. Mīlestība pret bērniem ir dabas likums, taču cilvēks jau sen vairs nedzīvo mežonīgā dabā – viņš dzīvo kultūrā, kas nosaka arī savstarpējo attiecību kontūras, tikai, esot pārmaiņu procesa iekšienē, mēs šīs pārmaiņas ne vienmēr apjaušam un pamanām. Turklāt ikdienas dzīve un iekšējā pasaule allaž bijusi vairāk vai mazāk slēpta svešiem skatieniem un tikusi rūpīgi sargāta, tāpēc par ģimenes iekšējām attiecībām mēs varam spriest vien pastarpināti.

Atskatoties vairāk nekā 150 gadus tālā pagātnē, ļoti labi redzams, ka dzīvojam pavisam citādā pasaulē, kurā ir pavisam citas attiecības un pavisam citas iespējas: mums pieejama mūsdienīga veselības aprūpe ar vakcīnām, antibiotikām un antiseptikas līdzekļiem, mēs visa mūža garumā varam iegūt izglītību, vecāki vairs neuzskata, ka bērnos jāiedresē bezierunu paklausība – mēs novērtējam bērnu zinātkāri un spontanitāti. Vecāki mīl savus bērnus un izrāda pieķeršanos viņiem biežāk nekā jebkad agrāk. Tieši tikpat lielā mērā mainījusies arī sievietes vieta sabiedrībā: no, daudzuprāt, vārgas, trauslas un pat ne visai saprātīgas būtnes, kuras vieta ir tikai mājās, sieviete kļuvusi par līdzvērtīgu un lielā daļā pasaules valstu var pati brīvi lemt savu likteni. Visas šīs izmaiņas un iezīmes labi nolasāmas arī attiecīgā laikposma modē, jo mode ir laikmeta spogulis.”

Foto: Māris Morkāns

No zīda un samta līdz džinsam, no rišainām kleitiņām līdz hipiju kļošenēm, no krinolīniem līdz kuplajām New Look kleitām, no 60. gadu ģeometriskā košuma līdz mūsdienu spilgtajai eklektikai – izstāde “Māte un bērns” piedāvās brīnišķīgu iespēju redzēt ne vien to, kā mainījusies dāmu mode, bet arī kā pamazām, mainoties priekšstatiem par bērnību un bērnu vajadzībām, attīstījusies īpaša bērnu mode. 

Muzeja darba laiks: katru dienu no 11.00 līdz 18.00.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu