Pētījums: Pēc J&J vakcīna efektīvākā balstvakcinācija ir ar "Moderna" vai "Pfizer" devu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēkiem, kas saņēmuši "Johnson & Johnson" (J&J) vakcīnu pret Covid-19, balstvakcinācija var būt efektīvāka ar "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnas devu, liecina trešdien publicēti ASV veikta pētījuma provizoriskie rezultāti.

Šis pētījums, kuru finansējis Nacionālais veselības institūts (NIH), bija ļoti gaidīts ASV, kur tiek apsvērta iespējamība kombinēt vakcīnas, balstvakcinācijai izmantojot citas vakcīnas devu.

Pētījums tika veikts 458 pieaugušajiem, kas vismaz 12 nedēļas bija vakcinēti ar vienu no trim ASV apstiprinātajām Covid-19 vakcīnām - "Pfizer", "Moderna" vai J&J.

Katra no šīm trim grupām tika tālāk sadalīta trīs jaunās grupās atkarībā no balstvakcīnas veida. Šajās deviņās grupās bija apmēram 50 cilvēku katrā.

Pētnieki analizēja antivielu līmeni 15 dienas pēc balstvakcīnas saņemšanas.

Cilvēkiem, kas sākotnēji bija potēti ar J&J vakcīnu, antivielu līmenis bija četras reizes augstāks pēc J&J balstvakcīnas, 35 reizes augstāks - pēc "Pfizer" balstvakcīnas, bet 76 reizes augstāks - pēc "Moderna" balstvakcīnas saņemšanas.

Antivielu līmenis tiem, kas sākotnēji bija potēti ar "Moderna" vakcīnām, bija augstāks "neatkarīgi no saņemtās balstvakcīnas veida" nekā tiem, kas sākotnēji bija potēti ar "Pfizer" vai J&J vakcīnu.

Pētījumā pēc balstvakcīnu devu saņemšanas "netika identificēti nekādi drošuma riski".

Šim pētījumam, kas vēl rūpīgi jāizvērtē, tomēr ir vairāki ierobežojumi. Tā dalībnieku skaits bija mazs, un imūnreakcija var attīstīties arī vēlāk par 15 dienām pēc balstvakcīnas saņemšanas.

"Ir svarīgi pārāk neaizrauties ar [pētījumā] konstatēto," tviterī atzina Beiloras Medicīnas koledžas mācībspēks Pīters Hotezs.

Domājams, ka NIH finansētais pētījums veicinās diskusijas ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes (FDA) ekspertu komitejā, kura ceturtdien un piektdien izskatīs pieteikumus "Moderna" un J&J balstvakcīnu apstiprināšanai.

"Pfizer" balstvakcīnas izmantošana ASV jau ir apstiprināta zināmām iedzīvotāju grupām - cilvēkiem vismaz 65 gadu vecumā, pieaugušajiem ar augsta riska medicīnisku stāvokli, un tiem, kas darbā bieži ir pakļauti iespējamai Covid-19 infekcijai.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu