Miris bijušais Černobiļas AES direktors Brjuhanovs (8)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: facebook.com/ChornobylNPP

84 gadu vecumā miris Viktors Brjuhanovs. Viņš vadīja Černobiļas AES būvniecību un vēlāk kļuva par tās direktoru, ieņemot šo amatu līdz Černobiļas katastrofai, vēsta portāls "Meduza".

Brjuhanovs ieņēma nozīmīgu lomu Černobiļas AES projektā jau no 70. gadu sākuma, kad sākās stacijas būvniecība. Kad tā sāka darboties, Brjuhanovs tika iecelts par tās direktoru.

Pēc 1986.gadā notikušās avārijas viņu atstādināja no darba un pēc vairākiem mēnešiem aizturēja. Vēlāk Brjuhanovam par drošības noteikumu pārkāpumiem tika piespriesta brīvības atņemšana uz desmit gadiem. Taču 1991.gadā pēc PSRS sabrukšanas Brjuhanovs tika priekšlaicīgi atbrīvots un vēl kādu laiku strādāja AES par tehniskās nodaļas vadītāju.

Brjuhanovs nepiekrita versijai, ka pie katastrofas noveda darbinieku pieļautās kļūdas. Viņš vainoja tehniskas nepilnības reaktora aizsardzības sistēmā.

Apritējuši 35 gadi kopš Černobiļas katastrofas, kas uzskatāma par nopietnāko kodolkatastrofu cilvēces vēsturē. Černobiļas atomelektrostacijas AES ceturtais reaktors eksplodēja 1986.gada 26.aprīli plkst. 1.23 naktī pēc neveiksmīga eksperimenta.

Ukraina šogad publiskoja vairākus arhīva dokumentus, kas satur informāciju par Černobiļas AES un kodolkatastrofu.

Starp atslepenotajiem dokumentiem ir pirmais Černobiļas AES direktora Viktora Brjuhanova ziņojums pēc kodolkatastrofas, ko viņš rakstījis 1986.gada 26.aprīlī. Šajā ziņojumā teikts, ka, neskatoties uz AES notikušo sprādzienu, situācija Pripjatā un tās apkārtnē esot normāla, bet radiācijas līmenis tiekot pilnībā kontrolēts.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu