Talibu delegācija ieradusies Uzbekistānā uz sarunām par tirdzniecību un humāno palīdzību (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Uzbekistānā sestdien ieradusies "Taliban" izveidotās pagaidu valdības delegācija, lai risinātu sarunas par tirdzniecību un humāno palīdzību.

Uzbekistānas pusi sarunās pārstāv vicepremjers, ārējās tirdzniecības un investīciju ministrs Sardors Umurzakovs, bet talibu delegāciju vada vicepremjers Abduls Salams Hanafi, kas pats pēc tautības ir uzbeks.

Delegācijas tiekas Termezā pie Uzbekistānas dienvidu robežas.

Kā teikts Uzbekistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā, sarunās tiek apspriesti jautājumi, kas skar tirdzniecību un ekonomisko sadarbību, robežu drošību, sadarbību enerģētikā, starptautiskajā kravu transportā un tranzītā.

Uzbekistāna un Turkmenistāna ieņēmušas pragmatisku nostāju attiecībā pret talibiem, kas īsā laikā pārņēmuši savā kontrolē visu Afganistānu. Abu valstu valdības pēdējos gados veidojušas tiešus saziņas kanālus ar "Taliban", lai varētu attīstīt pārrobežu infrastruktūras projektus, tikmēr Tadžikistāna no oficiālām sarunām vairījusies.

Šonedēļ talibu pagaidu valdības pārstāvji pirmo reizi klātienē tikās ar kopīgu ASV un Eiropas delegāciju Katarā.

Brisele solījusi atbalsta pasākumu kopumu Afganistānai viena miljarda eiro apmērā, lai "nepieļautu milzīgu humāno un sociāli ekonomisko sabrukumu". 300 miljoniem eiro, ko ES jau iepriekš solījusi piešķirt neatliekamām humānajām vajadzībām, paredzēts pievienot vēl 250 miljonus, bet pārējā daļa paredzēta Afganistānas kaimiņvalstīm, kuras uzņem no talibu režīma bēgošos afgāņus.

Talibu ārlietu ministrs Amirs Hans Mutaki ceturtdien Ankarā ticies ar Turcijas ārlietu ministru Mevlutu Čavušoglu, kurš aicinājis pasaules valstu valdības atsaldēt iesaldētos Afganistānas kontus, lai mīkstinātu nopietno humāno krīzi, bet vienlaikus uzsvēris, ka Turcija nav gatava oficiāli atzīt "Taliban".

ANO bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) šonedēļ paziņoja, ka tuvākajā laikā Termezā ar lidmašīnām tiks nogādāti trīs humānās palīdzības sūtījumi, lai tālāk tos kravas mašīnās pārvestu uz Afganistānu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu