Kompensējamo zāļu sarakstam pievienoti 13 jaunākās paaudzes medikamenti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts kompensējamo zāļu sarakstu Latvijā gada laikā papildinājuši 13 jaunākās paaudzes medikamenti, to kopējam skaitam sasniedzot 80, liecina Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) apkopotie dati par valsts apmaksāto ar patentu aizsargāto medikamentu skaitu Baltijas valstīs uz 2021.gada septembri.

Kā informēja SIFFA, salīdzinot sasniegtos rezultātus Baltijas līmenī, Igaunijā uz šī gada septembri pacientiem bija pieejami 92 produkti un Lietuvas pacientiem 109. Savukārt Latvija ar saviem resursiem pēdējo četru gadu laikā ir iekļāvusi 50 jaunus medikamentus un tuvojas Igauņu sasniegtajiem rādītājiem.

Kā atzīmēja SIFFA, nākamajā gadā, ja Saeima apstiprina valdības izstrādāto budžetu, kas paredz ieguldījumus onkoloģijas jomā, tai skaitā medikamentos, tiks iekļauti aizvien jauni produkti un ar patentu aizsargāto zāļu skaita pieejamības jomā sasniegsim šī gada Igaunijas rādītāju.

SIFFA norādīja, ka 2017.gadā Latvijā pacientiem bija pieejami tikai 30 jaunākās paaudzes medikamenti, kamēr Lietuvā bija 55 un Igaunijā - 58. Tāpat, pēc SIFFA paustā, sagaidāms, ka nākamā gada laikā inovatīvo medikamentu skaits Latvijā pārsniegs 90.

SIFFA direktors Valters Bolevics uzsvēra, ka, pieaugot investīcijām veselības aprūpē un kompensējamo medikamentu nodrošinājumā Latvijas pacientiem, atšķirība Baltijas valstu starpā sāk izlīdzināties, ļaujot arī Latvijas pacientiem saņemt jaunākās un progresīvākās zāles dažādu slimību ārstēšanai.

SIFFA akcentēja, ka onkoloģijas jomā sagaidāmas vairākas pozitīvas vēstis tuvākā gada laikā, valsts plāno iepirkt virkni jaunu iekārtu un Nacionālais veselības dienests iekļaus jaunus medikamentus pacientiem. Šī gada septembrī, Latvijā onkoloģijas pacientiem bija pieejami 37 inovatīvi medikamenti, savukārt Igaunijā - 55 un Lietuvā - 62, tomēr ņemot vērā plānotos ieguldījumus onkoloģijas jomā, tuvākā gada laikā Latvija iekļaus vismaz desmit līdz divpadsmit inovatīvus produktus, sasniedzot 50 medikamentu skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu