Plastmasas atkritumu kalni, kas augstāki par Ņujorkas debesskrāpjiem (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Spāņu video mākslinieks Alvaro Grasija Montoija radījis 3D vizualizāciju plastmasas atkritumu uzskaitei
Spāņu video mākslinieks Alvaro Grasija Montoija radījis 3D vizualizāciju plastmasas atkritumu uzskaitei Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video, "MetaBall Studios"

Spāņu video mākslinieks Alvaro Grasija Montoija, turpinot ražīgo darbu pie animāciju video, veltītiem pasaules ģeogrāfijai, klimatam un visumam, ir ķēries klāt plastmasas atkritumu uzskaitei 3D formātā.

Ko vēsta šis video?

Neko iepriecinošu. Alvaro šo video radījis sadarbībā ar organizāciju “Beyond Plastic”, kuras mērķis ir izgaismot atkritumu krāšanas, uzglabāšanas un pārstrādes problemātiku visā pasaulē.

Mēs patērējam pārāk daudz plastmasas, turklāt būtiska daļa no tās netiek pienācīgi pārstrādāta.

Mākslinieka video uzrāda to, cik daudz plastmasas atkritumu kilogramu cilvēks saražo dažādās pasaules vietās un kā šie atkritumu kalni izskatās salīdzinājumā ar pilsētvidi.

Noskaties!

Piemēram, Ņujorkā ik dienas tiek saražotas 2300 tonnas plastmasas atkritumu, bet gadā – 840 tūkstoši tonnu. 

1950. gadā visas pasaules cilvēki kopā saražoja 1,5 miljonus tonnu. Ik gadu okeānā tiek iemesti 8 miljoni tonnu plastmasas atkritumu.

Interesanti, ka tikai vienreiz lietojamās plastmasas dzērienu krūzītes, lietotas visā pasaulē, dienas laikā vien rada 30 tūkstošus tonnu atkritumu.

Satraucošs fakts – pasaulē ik gadu saražo 380 miljonus tonnu plastmasas atkritumu.

Salīdzinājumam – Latvijas iedzīvotāji patērē mazāk un līdz ar to izmet mazāk plastmasas atkritumu. 2018. gadā Latvijā tika saražoti 1,59 miljoni tonnu sadzīves atkritumu, ieskaitot plastmasu, papīru, kartonu u.c., liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lūk, kas par video sakāms “Youtube” vietnes komentētājiem.

“Nekad tā īsti nebiju iedomājusies, cik daudz plastmasas saražojam. Līdz brīdim, kad ieraudzīju šo. Paldies, ka padalījies.”

“Šis ir ārkārtīgi spēcīgs vizuāls atgādinājums tam, ka mums kā individuālajiem patērētājiem ir jāpieņem saprātīgāki lēmumi un jāiestājas par ilgtspējīgu pirkšanu.”

“Lielākā daļa manu pirkumu ir iepakoti plastmasā, kas aptīta... vēl ar plastmasu. Pat kartona kastītēs produktam ir “lodziņš” no plastmasas, lai ieraudzītu, kas iekšā.

Man tiešām nav vajadzības ieraudzīt to, ka tur ir liellopa gaļas sviestmaize vai ķirštomāti.

Tieši lielie ražotāji ir līdzvainīgi plastmasas kalnu saražošanā, liekot mums no veikaliem iziet, apkraujoties vēl ar maisiņiem.

Tas reiz ir jāpārtrauc.”

Video. Kā norit sadzīves atkritumu savākšana un pārstrāde?

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu